МВнР в отговор на "Труд": Няма да преместваме българското училище във Виена без съгласието на ръководството му

Българското училище във Виена

Министерството на външните работи не е предприемало и не възнамерява да предприема действия по преместването на българското училище във Виена без съгласието на ръководството му, съобщиха от пресцентъра на ведомството в отговор на публикация на "Труд" .

От МВнР обясниха, че на 29 октомври 2019 г. с ръководството на училището е обсъждана единствено идея за предоставяне на нови помещения на училището поради планове за разширяване на Консулската служба към посолството ни. На училището е предложен вариант „да се разшири“ и заеме всички помещения (апартаменти) от целия 5-етажен вход на ул. „Кюнплац“ 7/1. Така то би могло да стопанисва и да разполага със самостоятелен обект. МВнР е предложило и финансова помощ, и свои строителни специалисти, които да съдействат за евентуален ремонт.

Поради липса на съгласие от страна на ръководството на училището по така обсъждания вариант, то е уведомено, че МВнР ще търси други възможности за разширяване на Консулската служба, а българското училище може да остане да развива културно-просветната си и образователна дейност в досега използваните помещения.

Коментари

Задължително поле