Най-голямото българско училище във Виена е на път да се превърне в килийно

Българското училище във Виена

Недомислица на Министерство на външните работи поставя в риск 341 българчета

Българското училище във Виена „Св. св. Кирил и Методий“ съществува от 28 години и в момента в него се обучават 341 деца. Прибързано решение на министерството на външните работи обаче, е на път да го постави в ситуация, в която може да загуби помещенията, които ползва по договор с българската държава.

Казусът възниква през октомври тази година, когато служители на министерството, начело с главния секретар Калин Анастасов отправят официално писмо до директорката Ирина Ботева - Владикова, в което предлагат училището да освободи досега заеманите от него площи и да се премести в два апартамента в изключително лошо състояние, които да ремонтира с помощта на родителите. По думите на министерството, държавата ще се ангажира единствено със сума в максимален размер до 10 000 лева за този ремонт, което разбира се е крайно недостатъчно. Целта на подобно разместване, както уверяват от Външно, е да се отвори място за нова консулска служба във Виена.

Сдружението, което стопанисва българското школо в австрийската столица обаче реагира остро на тази идея, като до момента са събрани над 100 подписа на родители, които настояват за запазване на помещенията. Родителите и управителният съвет на сдружението напомнят на българската държава, че ползват площите по договор за три години, като са ремонтирали стаите със собствени средства. Отделно от това отбелязват, че предлаганото разместване не е в интерес на децата, тъй като сега училището се помещава на партерния етаж в просторни зали, има много естествена светлина и достъпът до него е изключително улеснен, особено за малките ученици. Оказва се също, че тези два апартамента, които „щедро“ им се предоставят в замяна, се намират в жилищен вход с други наематели, като движението на над 300 деца ще е твърде проблематично, при положение, че сградата не е с такова предназначение.

Всъщност идеята да бъде преместено училището очевидно не е нова, защото още през лятото на тази година е била проведена среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която е било обещано договорът да бъде изпълнен, а децата и техните родители да са спокойни, че държавата няма да застраши по никакъв начин обучителния процес. Въпреки този разговор обаче, само няколко месеца по-късно министерството на външните работи предприема реални стъпки да превърне училището на практика в килийно, като постави родителите и техните деца пред свършен факт.

Интересното е, че министерство на образованието, което предоставя годишна субсидия на българското училище във Виена, не взима страна в този спор, макар че би трябвало да е пряко ангажирано в казуса. Родителите и членовете на сдружението с болка напомнят, че именно държавата следва да полага грижи за едно от най-големите български училища в чужбина и да не го поставя в ситуация за пореден път да се опитва да оцелява самó, а децата да се чувстват като натрапници, в желанието си да не късат с българските си корени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България