МВР: Безработни наркозависими мъже са най-честите извършители на улични грабежи у нас

Снимка: Архив

Безработни наркозависими мъже са най-честите извършители на уличните грабежи у нас, съобщават от МВР. От полицията съветват хората да не оказват съпротива, ако бъдат нападнати, а по най-бързия начин да сигнализират органите на реда, предаде БНР.

Броени дни след като полицията в София залови 42-годишнит Цветан Петров от Червен бряг, нападал и обирал възрастни жени, от МВР обявиха, че всъщност има намаляване на този вид престъпност. Причините са, че една част от "контингента", извършвал подобни нападения в миналото, в момента се занимава с трафик на мигранти, други са по арестите след операции на МВР.

Димитър Кошов от Сектора за борба с грабежите в Националната полиция разказва: "Наркотично зависими, безработни, в определена част от случаите от ромски произход, рецидивисти. В по-голямата си част се повтарят случаите, след като излязат от затвора, пак продължават да извършват такива престъпления".

Най-често жертвите на нападения стават хора, които не могат да окажат сериозна съпротива: "На средна възраст. Извършителите издебват такива жертви, които няма да им окажат съпротива - бързо да извършват грабежа, незабелязано, да избягат и да напуснат района на местопроизшествието", казва Кошов.

Правилната тактика при подобни случаи е да не оказвате съпротива. В противен случай може да се стигне и до по неприятни последствия за жертвата, допълват от полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право