МВР предотвратило 20 456 опита за нелегално преминаване на границата от общо 22 783

Румяна Бъчварова

"Има един показател за ефективността на охраната на границата - това са предотвратените опити. Мога да кажа, че те са 22 783 опита за преминаване на българската граница, като предотвратени са 20 456", съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.

„Никога не сме казвали, че границата е на 100% непропусклива, но ако имате възможност да отидете в районите, особено около Малко Търново, ще се убедите, че няма физическа възможност дори да бъде наблюдавано продължението на тази граница“, обясни Бъчварова.

„Нашите основни усилия са в дълбочина, на територията на страната, в по-голям периметър от границата и в населените места, особено в София, където да задържаме нелегалните мигранти“, допълни вътрешният министър. По думите й оценката за това, че българо-турската граница се пази изключително добре не е наша, а е на нашите колеги и партньори от ЕС.

"При двете срещи с вътрешния министър на Сърбия, а преди два дни и с премиера, опасения за начина, по който охраняваме българската граница не бяха изразени", съобщи още Бъчварова. „Имаме споразумение за реадмисия и със Сърбия и броя на молбите за реадмисия, тоест за преминалите от българска към сръбска страна, е 116 души“, обясни тя. „Факт е, че в момента нашите центрове са запълнени почти 90%, което показва колко ефективни са нашите действия по предотвратяване на вторичното движение“, коментира вътрешният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България