Медалът има две страни

Някои извоюват „златото“ си на пътя не с кръв и пот, а с подарък от родителите

Преди броени дни 21-годишната Ивет Горанова донесе първата олимпийска титла за България на Олимпиадата в Токио. Дебютантката на Игрите в Токио 2020, едва 21-годишната девойка от Плевен, победи всичките си съперници по пътя и напълно безапелационно триумфира с титлата. Успехът е още по-голям, защото това е дисциплина, която е включена за пръв път на олимпийски игри, а втори може и да няма - за следващата олимпиада в Париж я няма. Още по-голяма е и радостта ни, защото това е злато, чакано от 2008 г., когато в Пекин Румяна Нейкова спечели олимпийската титла в гребането и дълги тринадесет само се надявахме да чуем отново българския химн, докато знамето ни се вее най-нависоко.

Ивет Горанова има над 200 медала в кариерата си, нееднократно е обявявана за спортист на годината в Плевен, има титли от европейски първенства, редица първи места от национални купи, и още много, много отличия. В различни интервюта младото момиче е споделяло за трудностите, с които се е преборила и дългия път до завоюване на квотата, както и неоспоримия факт, че спортът, в частност каратето, учат на дисциплина, на упоритост, на постоянство.

Това е едната страна на златния медал. От другата ни се пули 18- годишният Божидар Д. А. Неговият „медал“ не е извоюван с пот и кръв, а му е подарен от богатите му родители. Злато, което няма никаква стойност, злато, с което се купува обичта на детето. За Божидар се знае, че е син на един от крупните бизнесмени в столицата, съсобственик на борса за зеленчуци и плодове. Също преди дни, вероятно докато Ивет е правила поредната си тренировка, в очакване да излезе на тепиха и да се бори в прослава на България, в зрелищна верижна катастрофа, която блокира движението по главния път между Несебър и Св. Влас, Божидар потроши автомобила си.

Автомобилът Мерцедес Брабус GT-63 и под чийто капак се крият 800 конски сили, струва над 400 000 лв. и му е подарен за 18-ия рожден ден. Веднага след като получава луксозното возило, младежът се изфуква в инстаграм със серия от снимки и посланието „Мистър Кеш в разгара си“. В различни клипове след това, „Мистър Кеш“ демонстрира възможностите на колата си, докато с негови набори си правят гонки из улиците.

Помните ли Кристиан Николов - обвиненият за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. На 19 април 2020 г. джип, управляван от 22-годишния младеж, се вряза в автомобила на Цветков, а журналистът загина. Също разглезен, който родителите са „възпитавали“ на принципа „време нямам, осигурявам ти безгрижен и охолен живот, като ти гарантирам, че няма кой да те пипне“. Подобни примери има безброй. Преди около три години пък, дъщерята на Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и собственик на „Пършевица“, помете няколко работника на Околовръстното, след което един от тях почина. Случаят не получи гласност, защото жертвата беше неизвестен служител от „Чистота“. Буквално дни по-късно щерката беше възнаградена от баща си с още по-скъп джип.

Но е истина е, че много повече са хилядите жертви на пияни, дрогирани, неправоспособни и неизвестни, непокровителствени от никого водачи. Шофьори, част от които получават условни присъди, други - сравнително ниски, които след някоя и друга година биват намалени. Защото законът ги спасява, спасява ги общественото, нашето нехайство. Нима всеки от нас не познава поне десетина, които редовно карат подпийнали или употребили различни вещества, нима всеки от нас не познава стотици хора, които не спазват ограниченията, нима ние никога не сме отнемали предимство или шофирали умишлено с висока скорост?

Предполагам, че повечето от нас имат и поне един приятел, за когато знаят, че е платил изпитите си за правоспособност... Нима не е истина, че е типично нашенска черта да се хвалим с изпълненията си по пътя. Черта, специфична и за бедни, и за богати.

Буквално довчера Ивет Горанова беше абсолютно непозната за над 99% от българите. Докато на клиповете на „Мистър кеш“ и нему подобните се кефят хиляди млади българи. И му подражават. Но надали скоро ще е по-различно. И най-страшното е, че някой ден поредният Кристиан, вероятно и самият „Мистър кеш“, ще убият някоя Ивет...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари