Медът поскъпва с лев за килограм

Изкупната цена на едро скача с 50%, търговците внасят евтин от Украйна и Китай

Най-масовият многоцветен мед ще се търгува за поне 11 лева

С до лев за килограм ще се увеличи цената за българския мед за крайните потребители тази година и така най-масовият - билков (многоцветен) ще се продава за поне 11 лева, прогнозират от бранша. Изкупната цена на едро ще скочи с около 50 % заради тежката зима, в която загубите на пчелни семейства са огромни. Търговците ще компенсират доста по-ниската печалба и недостига на мед на вътрешния пазар с внос на по-евтин от Украйна и Китай.

09-1-3„През 2016 г. цената на килограм мед на едро беше между 3,3 лв и 3,8 лв. Сега очакванията са първите медове да са около 7 лв/ кг за акациевия, 6,2 лв/кг за рапичния, а биологичният да достигне 10 лв/кг. Билковият мед, от който се добива най-голямо количество беше около 3,8 лева за кг., а сега ще надмине 5 лева“, каза пред „Труд“ председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов.

Проверка на „Труд“ показа, че миналогодишният мед сега се продава за 10 лева за килограм билков мед, 12 лева за едноцветния (липов, акациев), а мановият мед традиционно държи най-висока цена – между 13 и 17 лева за килограм.

Той обясни, че у нас най-масово се внася мед от Украйна и Китай, които се търгува на едро съответно за 1,6 евро и 1,1 евро за килограм.

„Потребителите няма как да различат с просто око дали купуват истински мед или не и дали той е наистина български или внос от друга държава, при която е с по-ниско качество – нито по цвят, нито по аромат или консистенция. Единственият начин е да изискват от търговците сертификат за произход“, обясни Михайлов.

 

В някой райони на страната

Между 80 и 100% смъртност на пчелите

09-1-2„Смъртността е между 30 и 50 % на повечето места, но в отделни райони достига до 100%. Традиционно тя е най-голяма в Североизточна България – Добрич, Силистра, Гоце Делчев, където има най-много кошери, но и най-активно земеделие и често се пръска с пестициди“, уточни председателя на Съюза на пчеларите.

Той посочи още, че на места загубите на пчелни семейства достигат до 80-100%.

Коментари

Задължително поле