Международната космическа станция може да остане без екипаж

Международната космическа станция (МКС) може да остане без екипаж - предвиден е режим на консервация, но специалистите ще се постараят това да бъде избягнато, заяви на пресконференция изпълнителният директор на Роскосмос по пилотираните програми Сергей Крикальов, цитиран от ТАСС.

Руската космическа агенция ще ускори подготовката за следващия полет към Международната космическа станция (МКС).

Пускът вероятно ще бъде в средата на следващия месец. Работата по подготовката ще се ускори, за да бъде сменен сегашния екипаж на станцията.

В Байконур има готов кораб за нов полет, който по план трябваше да излети на 20 декември. Екипажът вероятно ще бъде същият, който вчера извърши аварийното катапултиране.

Космонавтът на Роскосмос Алексей Овчинин и астронавтът на НАСА Ник Хейг не можаха да достигнат до Международната космическа станция поради авария на на ракетата-носител „Союз-ФГ” в четвъртък.

Алексей Овчинин и Ник Хейг са в отлично здраве и състояние на духа, но по регламент трябва да останат две денонощия под лекарско наблюдение.

Непосредствената причина за аварията на ракетата-носител „Союз-ФГ” е бил сблъсъкът на елементите при отделянето на първата и втората степен на носителя, съобщи Сергей Крикальов, изпълнителен директор на Роскосмос по пилотираните програми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука