Мелнишки епископ Герасим възглави празнична литургия по повод празника Успение на св. Йоан Рилски (СНИМКИ)

Снимки: Юлиан Тодоров

В неделния ден, когато Българската православна църква отбелязва празника Успение на св. Йоан Рилски чудотворец, с благословението на Светейшия патриарх Неофит Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод възглави празничната св. литургия в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Това съобщиха от пресслужбата на Светия синод на БПЦ.

С епископ Герасим съслужиха архим. Пахомий, ректор на духовното школо, йером. Мелетий, протойерей Лазар Георгиев, свещ. Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

По време на Тайнството Евхаристия десетки православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, а в края на богослужбата епископ Герасим преподаде архипастирското благословение на Негово Светейшество патриарх Неофит и каза: "Преподобният Йоан Рилски е символ и непосрамваща надежда на всеки, който се уповава на него. Радваме се, че и тук в столичния град имаме частица от неговите св. мощи и можем да дойдем да се помолим и да послужим в дните, които се определени за честване на неговата памет". Архим. Пахомий благодари за благословението на Светейшия патриарх, както и за това, че епископ Герасим е възглавил богослужението.

По традиция в двора на храма десетките богомолци получиха и постен корбан за благословение, който всяка година се раздава в чест на празника на преподобния наш отец Йоан.

Коментари

Задължително поле