Мелони призовава за помощ Европейския съюз

Италианският премиер Джорджиа Мелони предупреди, че "бъдещето на Европа е заложено на карта", след като вълна от мигранти заля средиземноморския остров Лампедуза. На 17 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети островът, предаде France 24.

Хиляди мигранти на кораби от северноафриканското крайбрежие се намират на най-южния италиански остров, предизвиквайки криза, която отново разпали дебат за разпределението на отговорността между държавите от ЕС.

На пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, италианският премиер Джорджиа Мелони заяви, че блокът трябва да работи заедно, за да се справи с предизвикателствата на неконтролираната миграция.

Залогът тук е "бъдещето, което Европа иска за себе си, защото бъдещето на Европа зависи от способността ѝ да се справи с големите предизвикателства", заяви Мелони.

Между 11 и 13 септември около 8500 души, повече от цялото местно население на остров Лампедуза, са пристигнали в 199 лодки, според агенцията на ООН за миграцията.

"Нередовната имиграция е европейско предизвикателство, което се нуждае от европейски отговор", заяви фон дер Лайен и призова останалите страни-членки на блока да приемат част от мигрантите.

Италианският Червен кръст, който управлява препълнения миграционен център в Лампедуза, съобщи, че там остават 1500 мигранти, въпреки че капацитетът му е само за 400 души.

"Прехвърлянето на мигранти към Сицилия и континенталната част на страната не успява да се справи с потока от новопристигнали, въпреки че се очакваше през деня да бъдат извършени допълнителни прехвърляния", заявиха от Червения кръст.

При пристигането си на летището Урсула фон дер Лайен и Джорджа Мелони са посрещнати от недоволни жители, които заплашиха да блокират кортежа им.

"Правим всичко възможно", е заявила в отговор Мелони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа