Меркел: Стабилността на Западните Балкани е стабилност и за нас

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че задължение на Европейския съюз е да приближи региона на Западните Балкани „бавно, но сигурно“ към членството в ЕС. „Политическата стабилност в региона означава политическа стабилност и за нас. Знаем това от опит“, каза тя по време на европейския форум за Западните Балкани в италианския град Триест, предаде БГНЕС.

По-рано в рамките на събитието австрийският канцлер Кристиан Керн изрази подобна позиция, посочвайки, че трябва да се върне ясната европейска перспектива за региона.

„Западните Балкани не са заден двор на Европа, а нашата всекидневна“, каза той по време на форума на ЕС за региона в италианския град Триест. Той също така допълни, че ЕС е загубил влиянието си за сметка на руско, китайско, уахабитско и турско. Керн заяви също, че новият американски президент Доналд Тръмп е създал нова динамика в Западните Балкани и обяви, че „не бива да се позволява формирането на извъневропейски сили“. Канцлерът също така посочи, че регионът може да бъде даден за пример що се отнася до справянето с миграцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа