Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Мерки за засилване на контрола върху вноса на вторични суровини и отпадъци обсъди министърът на околната среда и водите Емил Димитров на работна среща с представители на браншовите организации от рециклиращия сектор. Сред дискутираните мерки са ограничаване на граничните пунктове, през които ще могат да се внасят такива стоки, проследяване на транспортирането им с GPS и видеоконтрол. „Така ще имаме обратна информация какво се случва. Няколко кода, които са рискови, ще бъдат под особен контрол, за да не затрудняваме цялата индустрия“, каза министър Димитров. Той уточни, че ще бъде заимстван контролът върху рисковите акцизни стоки, въведен от Националната агенция по приходите. Ще се изгради и информационната система, така че да има тристепенен контрол – на границата, РИОСВ на място – на площадката за преработка и съхранение, и МОСВ – по всяко време“.

„Търсим формата, така че контролът да е максимално бърз и ефективен, като в същото време да не излезе много скъп за бизнеса и да не се стига до стрес в системата“, допълни той. „Обсъждаме дали мерките да бъдат твърди или меки – да ги въведем само за най-рисковите или към всички. Изкушавам се да е за всички, но това ще натовари легалния бизнес и ресурса, с който разполагаме. Отделно ни трябва време за въвеждане на компютърна система“, каза още Емил Димитров. Според него легалният бизнес трудно би се изкушил да върши нередности, защото има много какво да губи – лиценз, разрешителни, инвестиции, но целта е да бъдат изхвърлени нарушителите и кухите фирми.

„Срещата беше, за да помогнем не само на МОСВ и на всички държавни институции, ангажирани с кризата с отпадъците, да се намерят балансирани решения, така че „белият“ български бизнес в рециклиращата и преработващата промишленост да не пострада от това, че някой си позволява да нарушава европейското и българското законодателство“. Това заяви главният секретар на Българската стопанска камара Добри Митев. Той обясни, че са предложили мерки, които вече са приложени в сектора на вторичните суровини при фирмите за скрап - като например банкови гаранции и видеонаблюдение. Тези мерки според него трябва да обхванат всички оператори, включително за търговци брокери за сектора на отпадъците, особено рисковите“, обясни главният секретар на БСК.

В срещата освен Добри Митев участваха Владимир Димитров от Асоциацията на рециклиращата индустрия, Надя Александрова-Съботинова от Българската асоциация по рециклиране и Севдалин Спасов от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба и др. Те се разбраха с министър Димитров за изработване на мерките в най-кратък срок, за да влязат в сила възможно най-бързо.

Коментари

Задължително поле