МЗ: Две дози от ваксините на "Пфайзер" и "АстраЗенека" са ефективни срещу "Делта" варианта

Една доза от тях не е достатъчна за висока защита срещу мутацията

Две дози от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca са почти толкова ефективни срещу силно трансмисивния "Делта" вариант на коронавируса, колкото и срещу досега доминиращия "Алфа" вариант, показа проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, цитира Министерство на здравеопазването.

То потвърждава заключенията, направени от Public Health England през май, относно ефикасността на ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, базирани на реални данни от целия свят. 

Две дози от ваксината на Pfizer са 88% ефективни за предотвратяване на симптоматично заболяване от варианта "Делта", в сравнение с 93,7% спрямо варианта "Алфа". Две дози от ваксината на AstraZeneca са били 67% ефективни срещу варианта "Делта", в сравнение с първоначално докладваните 74,5% ефективност срещу варианта Алфа. Това показват публикуваните резултати.

„Само незначителни разлики в ефективността на ваксината са забелязани с варианта "Делта" в сравнение с "Алфа" варианта след получаването на две дози от ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca“, пишат изследователите от Public Health England. 

Представители на здравните власти в Англия казват, че ваксините са високо ефективни срещу "Делта" варианта, който сега е доминиращ в световен мащаб. Въпреки това проучването потвърждава, че една доза от тези ваксини не е достатъчна за висока защита срещу "Делта" варианта.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве