Мигриращи видове ги очаква мрачно бъдеще

Застрашени са от човешка дейност

Сблъскват се с редица опасности

Доклад на ООН показва, че стотици мигриращи видове животни - от гърбатите китове до скитащите албатроси - са застрашени от човешката дейност. В публикувания наскоро доклад за състоянието на мигриращите видове в света се заключава, че почти половината от мигриращите животни, включени в списъка на ООН на уязвимите видове, са с намаляваща популация. Около една четвърт пък са застрашени от изчезване.

Милиарди животни, принадлежащи към повече от 2000 вида, изминават огромни разстояния всяка година по различни причини, например за да намерят храна или място за размножаване. Сред тях са някои от най-емблематичните животни в света, обяснява Ейми Френкел от Конвенцията на ООН за опазване на мигриращите видове диви животни.

В резултат на своята скитаща природа обаче тези животни се сблъскват с редица опасности по своите миграционни маршрути, отбелязва Волфганг Фидлер от Института за поведение на животните "Макс Планк" в Германия. "В Централна Европа щъркелът може да бъде застрашен от риск от токов удар, който идва от неправилно построени електрически стълбове, в Средиземноморския регион - от отравяне на околната среда и загуба на местообитания, а в Северна Африка - от незаконен лов."

От 1990 г. насам рискът от изчезване на 70 вида, включени в списъка на CMS, включително степния орел и египетския лешояд, е нараснал. Значително намаляване на популациите е засегнало 44 % от видовете, включени в списъка на CMS, а 22 % са застрашени от пълно заличаване. Особено тежко са засегнати рибите: 97 % от включените в списъка на CMS риби, сред които са и акулите чук и пелагичната акула, са или застрашени, или критично застрашени.

Екипът идентифицира и още 399 мигриращи животни, включително много видове албатроси, които са застрашени от изчезване, но понастоящем не са включени в списъка на CMS. Около половината от тези животни са видове риби.

Човешката дейност е най-големият фактор за тези тревожни тенденции. Свръхуловът, замърсяването и загубата на местообитания в резултат на обезлесяването и урбанизацията излагат видовете на риск. Изменението на климата също е проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука