Министерството на правосъдието: Осиновените българчета в САЩ са добре, на безопасно място са

Осиновените българчета в САЩ са в добро здравословно състояние, направено им е пълно медицинско изследване. Това заяви на брифинг Милена Първанова директор на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания” относно новината, че две деца са били жертва на домашно насилие от осиновителите си в Съединените щати .

"Съгласно информацията от Външното министерство днес децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифски офис на окръг Шанън, щата Мисури”, добави Първанова.

“По смисъла на конвенцията за международно осиновяване в държавата на осиновителите трябва да се предприемат всички необходими мерки за закрила на деца, за които е констатиран риск”, обясни тя.

“Министерство на правосъдието изпрати писмо до генералния консул на САЩ в България като представител на държавния департамент на САЩ, който е централен орган по конвенцията за международно осиновяване за предоставяне на пълна и подробна информация за положението на децата и мерките, които са предприети за тяхната закрила”, посочи още Първанова.

"До настоящия момент Министерството на правосъдието не е получавало информация за случаи на малтретирани деца от осиновителите при условията на международно осиновяване”, добави Милена Първанова.

Коментари

Задължително поле