Министър Ангелкова: Лято 2018 приключва изключително успешно, за май сме втори в ЕС по ръст на нощувки на чужденци

Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите 7 месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5,2 млн. чужди туристи, което е близо 7% ръст спрямо същия период на миналата година. Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на сезона, съобщиха от Министерство на туризма.

За периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн. и това е ръст от 3,6 на сто въпреки дъждовете в началото на юли. Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017-а.

Трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което говори, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък, стана ясно от думите й. Отличните резултати се потвърждават и от международните туроператори, с които министерството поддържа активен диалог и вече разработва лято 2019.

И в момента за лятото наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 на сто на нашите основни пазари, като прогнозите са те да бъдат достигнати като цяло с данните и за август и септември, които още не са публикувани, поясни министърът. През миналото лято отбелязахме ръст от 5,7% на чуждите туристи, като те достигнаха 5,3 млн. от юни до септември. Очакваме да надхвърлим тези показатели, прогнозира министърът. Увереност, че с това лято полагаме добра основа за следващата година, ни дават туроператори като „Томас Кук“ и „ТУИ“, които обмислят да стартират полети за България още от април 2019 г. Така реално ще се разширят крилата на активния сезон, каза още тя.

Министър Ангелкова приведе данни на Евростат, според които през май 2018 г. България е на второ място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от ЕС спрямо същия месец на 2017-а. Засега първа е Хърватия с увеличение от 43%, следва нашата страна с 32% ръст. По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 г. страната ни се представя много успешно на пазари Великобритания и Франция. През юни 2018-а България отчита над 3,1 млн. нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и др.

България е отбелязана като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в ЕС. По предварителни данни за периода 2015-2017 г. страната ни е на първо място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от общността, които са подали данни, припомни министър Ангелкова и акцентира върху издигането на сектора като национален приоритет, формиращ над 11% от БВП.

Тя благодари на всички контролни органи, които помогнаха да се гарантира високото качество на туристическия продукт през сезона. С общи усилия бе осигурен и комфортът на туристите, което е предпоставка отново да се върнат у нас. България става все по-разпознаваема дестинация, предлагаща високо качество на добра цена, каза министърът и отчете, че миналата година са извършени над 300 проверки на плажове, хотели и други туристически обекти. Инспекциите продължават и ще бъдат безкомпромисни, обеща тя.

Министър Ангелкова обърна внимание, че с промените в ЗУЧК специално се регламентира опазването на дюните и неохраняемите плажове. Някои юридически лица използват неохраняемите плажове за търговска дейност, което не е разрешено, поясни тя. Договорите на тези стопани, които имат повторяемост на нарушенията, ще бъдат прекратени.

В срещата участваха също директорът на областната дирекция на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов, директорът на РИОСБ- Бургас Тонка Атанасова, кметът на Приморско Димитър Германов, представители на контролните органи, кметове на общини, експерти от областната администрация, предприемачи.

Ст. комисар Калоянов изтъкна, че органите на реда са положили сериозни усилия, за да гарантират спокойствието на туристите. До 10 септември общо 780 са били командированите полицаи в региона, като най-много са били в Несебър. Регистриран е голям спад на кражбите и като цяло престъпността е изключително занижена.

Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, информира, че през сезона инспекцията е получила 380 сигнала за замърсявания, но експертите са се справили успешно с всички казуси. Ще инициираме широк дебат за промени в законодателството, които да предвидят санкции за стопаните на замърсени плажове, каза тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика