Министър Ангелов: Ако бях принципал на болницата в Сандански, щях да освободя директора

Проверката за ваксинирането на общински съветници в Сандански е приключила, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг в МС за разпространението на коронавируса. Петдневният срок за прилагане на ваксините е бил валиден до 11 януари, което означава, че е имало време те да бъдат пренасочени. 

На 9 януари се появи информация, че се провежда незаконно ваксиниране в община Сандански. В социалните мрежи се появи клип, показващ ваксиниране в град Сандански. В него се вижда как имунизират общински съветници и председателя на общинския съвет в града. Обяснението било, че останали неизползвани ваксини от медиците на първа линия. Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов разпореди незабавна проверка.

"Имунизацията на 8 и 9 януари е извършена в рамките на срок по-малък от допустимия, което означава, че е имало достатъчно време ваксините да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград", обясни днес министърът.

„Изпълнителният директор на болницата в Сандански, където бяха ваксинирани общински съветници, не е спазил изкисванията на имунизационния план на Република България, не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Проверката на „Медицински надзор“ за Сандански приключи. На 8 януари 2020 г. са извършени имунизации на седем служители от социален патронаж: един учител и един пенсионер. На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във Фаза 1 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България: медицински и друг персонал от лечебните заведения, поставен под висок риск от заразяване. Това са 4 общински съветници, служители на Общинска администрация град Сандански, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение“, посочи Ангелов. 

Проверена е работата и на РЗИ-Благоевград. Там не са открити сериозни нарушения, които могат да бъдат основание за налагане на най-сериозното наказание - дисциплинарно уволнение на директора на службата.

Директорът на болницата в Сандански не е спазил изискването на Националния ваксинационен план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация, изтъкна Костадин Ангелов, уточнявайки, е лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извършва кадрови промени в него.

"Ако Министерство на здравеопазването беше принципал на болницата, щях да освободя изпълнителния директор", категоричен беше проф. д-р Костадин Ангелов.

Коментари

Задължително поле