На кои два етапа се разделя всяка връзка?

Европарламентът обсъжда санкции за държави, които не водят ефективна борба с корупцията

Автомобил помете пешехоци в центъра на Токио

Жълт предупредителен код за силен вятър е обявен в 18 области

Антон Вълев, Национална аптечна камара: Едва 25% от аптеките са готови да се включат в новата система за лекарствата

Ивайло Калфин: Никой не очакваше, че Тереза Мей ще загуби вота за Брекзит с такъв резултат

Трилър в Гърция: Назначиха охрана на депутата от „Потами“, който ще гласува за Ципрас

Андрей Ковачев: Вотът срещу сделката за Брекзит е катастрофа

От днес шофьорите без винетки ще бъдат глобявани

Мишел Барние: ЕС остава непоколебим по споразумението за Брекзит

15 жертви след атака на ислямисти над хотел в Кения

Депутатите гледат предложението на кабинета за преговори със САЩ по закупуването на F-16

Путин: ЕК да гарантира, че няма да провали продължението на „Турски поток“ през Европа

Тереза Мей се изправя пред вот на недоверие днес

Слънчево и ясно време днес

Министър Вълчев: Има политически мотиви в действията на БАН

Снимка: Денислав Стойчев

Имаме решение на Общото събрание на БАН, с което принципно приема извеждането на НИМХ от структурата му. Изненадани сме от реакцията на Академията. Това каза на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, след като по-рано днес от БАН обявиха, че категорично са против приемането на текстовете в Бюджет 2019, засягащи НИМХ и изразиха готовност да се оттеглят от споразумението.

По думите на министър Вълчев с разпоредбите се гарантира целостта на НИМХ и непрекъсваемост на дейността му. „Имаме отговорността към това, че НИМХ трябва да продължи да изпълнява безпроблемно дейността си след 1 януари“, обяви Красимир Вълчев.

„Ако целта на БАН е била да прехвърли кух и нефункциониращ институт, тази цел може да се постигне, ако не предложим каквато и да е законова разпоредба“, коментира образователният министър.

Учените настояват НИМХ да се отдели съгласно правилата на Академията, а не със законов акт, в случая бюджета за следващата година. Според законовите разпоредби НИМХ се отделя от БАН като юридическо лице със собствен бюджет и имущество.

„Съмняваме се, че действията на БАН до известна степен са политически мотивирани“, коментира министър Вълчев. „Има синдром БАН да се държи като частна организация. Стигна до там да се изнудва обществото по отношение на изключителна държавна функция“, добави той.

Според министъра на срещата с  премиера Бойко Борисов не е ставало въпрос за формата на акта, с който НИМХ ще се извежда от БАН. „Не е вярно, че БАН не знаят каква сума е извадена от бюджета им за НИМХ“, добави той.

„Нито за момент не сме нарушавали никакви договорености, БАН целенасочено търси конфронтация с държавата“, категоричен беше министърът на образованието.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Обичайна реакция на дъртаците в БАН от времето на Т. Живков – всеки си измисля негови правила, всяка институция е сама за себе си и не се подчинява на никого освен ако се обадят „отгоре“ „Да, другарю Петров. Веднага, другарю Петров“. И понеже днес „другаря Петров“ не може да се обади, БАН си развяват байряка като че ли са някаква над-законова, над-държавна самостоятелна група. ВРЕМЕ Е ТЕЗИ Д,ЪРТОФЕЛИ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА.

  2. Номерът е в сладките имоти на НИХМ навсякъде в страната. Какъв мотив е това? Ало, пезевенците!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.