Министър Вълчев: Има политически мотиви в действията на БАН

Имаме решение на Общото събрание на БАН, с което принципно приема извеждането на НИМХ от структурата му. Изненадани сме от реакцията на Академията. Това каза на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, след като по-рано днес от БАН обявиха, че категорично са против приемането на текстовете в Бюджет 2019, засягащи НИМХ и изразиха готовност да се оттеглят от споразумението.

По думите на министър Вълчев с разпоредбите се гарантира целостта на НИМХ и непрекъсваемост на дейността му. „Имаме отговорността към това, че НИМХ трябва да продължи да изпълнява безпроблемно дейността си след 1 януари“, обяви Красимир Вълчев.

„Ако целта на БАН е била да прехвърли кух и нефункциониращ институт, тази цел може да се постигне, ако не предложим каквато и да е законова разпоредба“, коментира образователният министър.

Учените настояват НИМХ да се отдели съгласно правилата на Академията, а не със законов акт, в случая бюджета за следващата година. Според законовите разпоредби НИМХ се отделя от БАН като юридическо лице със собствен бюджет и имущество.

"Съмняваме се, че действията на БАН до известна степен са политически мотивирани", коментира министър Вълчев. „Има синдром БАН да се държи като частна организация. Стигна до там да се изнудва обществото по отношение на изключителна държавна функция“, добави той.

Според министъра на срещата с  премиера Бойко Борисов не е ставало въпрос за формата на акта, с който НИМХ ще се извежда от БАН. „Не е вярно, че БАН не знаят каква сума е извадена от бюджета им за НИМХ“, добави той.

„Нито за момент не сме нарушавали никакви договорености, БАН целенасочено търси конфронтация с държавата“, категоричен беше министърът на образованието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България