Министър Димов: Проектът за водна инфраструктура в Перник ще се намали загубите с 2,8 млн. куб. метра

С реализацията на проект за водна инфраструктура в Перник ще се намалят загубите на вода с 2,8 млн. куб. метра. Това заяви екоминистърът Нено Димов в парламента по темата за водната криза в Пернишко.

"През 2018-2019 г. язовир "Студена" не е работил на енергиен режим. Той е преработвал единствено количества, които са предоставяни само за питейно-битово водоснабдяване. Месечно в графика за използване на водите от язовирите единственият язовир е "Студена", за който са поставят условия за осигуряване на минимален допустим поток от реката само след осигуряване на водата за питейно-битово водоснабдяване", посочи министърът. Той добави, че ползването на вода за други цели е ограничено максимално.

Димов каза още, че през август 2019 г. между МОСВ и ВиК-Перник е подписан договор за изграждане на водна инфраструктура. Министърът обясни, че с реализацията на дейностите по проекта ще се намалят загубите на водата във водоснабдителната мрежа с 2,8 млн. кубически метра.

"С изменението не месечния график е преустановено подаването на вода в язовирите за промишлено снабдяване", посочи още екоминистърът.

Коментари

Задължително поле