Министър Караниколов: 9% ДДС за ресторанти и хотели е разумно за определен период

Mинистърът на икономиката Емил Караниколов

Приемам за разумно ДДС за ресторанти да е 9% за определен срок от време, заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Лавинно е, такива действия и мерки се предприемат само след много дълги анализи. Трябва много внимателно да анализираме, че основната криза в света засегна тях най-много – една такава временна мярка би помогнала на този сектор, защото той ще има последващ проблеми.  Разбирам министър Горанов, ако бях на неговото място, щях да имам неговата позиция. В момента като министър на икономиката имам друга“, добави Караниколов.

В сряда бюджетната комисия одобри на първо четене 9% ставка за ресторанти и хотели въпреки възраженията на финансовия министър. В позиция от ведомството на Владислав Горанов пък предупредиха, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета.

Караниколов каза още, че по никакъв начин Министерство на икономиката не е уведомено за проверката на КЗК в петролната асоциация. 

„КЗК е независим орган. Към момента не съм запознат да има прессъобщение какво е искането на проверката. Ако беше в отделна компания, може би щях да ви кажа, но в момента тя влиза в една асоциация, която представлява много от най-големите компании. Най-правилно е да изчакаме отговора на компетентния орган“, обясни министърът.

 

Коментари

Задължително поле