Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Съдът в Страсбург: Българското правителство да осигури на прогонените от Войводиново роми жилища

Активни потребители: Салатите са замърсени с нитрати и бактерии Провериха марули и зелен лук

Министър Нено Димов: Отводняване на Шабленското езеро се прави от години

„Днес по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов дойдох лично да проверя ситуацията“, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти край Шабленското езеро.

„На практика източването на водата от езерото се прави от години. Доколкото разбрах, точно на това място (се прави канал – б.а.) последните 2 години. Това не противоречи на Плана за управление (на защитената местност – б.а.)“, заяви министърът. Той уточни, че според промените в Плана, направени през 2016 година, при аварийни ситуации може да се приложи тази мярка.

„Тук от общината ме информираха, че много често самото море затваря този изход (канала – б.а.). Когато е приета промяната на Плана, е направена консултация с института по рибни ресурси. Оттам са казали, че такъв тип дейности трябва да приключват преди 1 април, за да може езерото да се възстанови с оглед на размножителния период на рибите. Същото важи и за птиците. Така че разрешенията, които се искат и се дават, са за завършване не по-късно от 15 март, а тук говорим за завършване през втората половина на февруари“, обясни Нено Димов.

Според него аварийна ситуация е имало – тя се изразявала в това, че когато нивото на езерото се е повишило, се наводняват имоти, сред които е и мазето на близката правителствена резиденция. За това е бил получен сигнал от кмета на Шабла и на база на това РИОСВ-Варна е разрешило отводняване.

„Това е станало между 15 и 20 февруари“, уточни Димов. Той добави, че мястото, където има канал, е избрано, защото там е най-краткото разстояние между езерото и морето.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ама сега зелените са се сетили, че това им пречи и сега ще изнудват всички.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.