Заловиха двама крадци на алкохол

Германия ще приема сезонни работници въпреки пандемията

Дезинфекцираха района край бюрото по труда

Подписаха договора за новата детска болница Изграждането й ще направи лечението на малчуганите по-ефективно

Стабилно е състоянието на пациента с коронавирус, настанен в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ В болницата са въведени най-строги противоепидемични мерки

Владислав Горанов: Новият лимит на дълга до 10 млрд. лева не е празен чек

ВМРО иска извънредното положение да е до 1 май

Трима нарушители бяха установени при 495 проверки за карантина

Йордан Цонев: Ако парламентът спре да функционира, това означава крах на държавността Д-р Адемов е добре, ДПС ще си плати тестовете, каза още депутатът

ДАЕУ пуска национален телефон за е-услугите

Мъж гърми с газов пистолет по коли в Монтана

Кабинетът одобри покупката на лекарства за COVID-19 от Китай Сделката е на стойност близо 630 000 долара

Пробите на всички депутати, с изключение на трима, са отрицателни

Възрастна жена се обеси след паник атака, че е болна от коронавирус

Китай обяви 4 април за ден на траур в памет на починалите от коронавирус

Министър Нено Димов: Отводняване на Шабленското езеро се прави от години

„Днес по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов дойдох лично да проверя ситуацията“, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти край Шабленското езеро.

„На практика източването на водата от езерото се прави от години. Доколкото разбрах, точно на това място (се прави канал – б.а.) последните 2 години. Това не противоречи на Плана за управление (на защитената местност – б.а.)“, заяви министърът. Той уточни, че според промените в Плана, направени през 2016 година, при аварийни ситуации може да се приложи тази мярка.

„Тук от общината ме информираха, че много често самото море затваря този изход (канала – б.а.). Когато е приета промяната на Плана, е направена консултация с института по рибни ресурси. Оттам са казали, че такъв тип дейности трябва да приключват преди 1 април, за да може езерото да се възстанови с оглед на размножителния период на рибите. Същото важи и за птиците. Така че разрешенията, които се искат и се дават, са за завършване не по-късно от 15 март, а тук говорим за завършване през втората половина на февруари“, обясни Нено Димов.

Според него аварийна ситуация е имало – тя се изразявала в това, че когато нивото на езерото се е повишило, се наводняват имоти, сред които е и мазето на близката правителствена резиденция. За това е бил получен сигнал от кмета на Шабла и на база на това РИОСВ-Варна е разрешило отводняване.

„Това е станало между 15 и 20 февруари“, уточни Димов. Той добави, че мястото, където има канал, е избрано, защото там е най-краткото разстояние между езерото и морето.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ама сега зелените са се сетили, че това им пречи и сега ще изнудват всички.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.