Министър Сачева: Около 13 хил. души, получавали личен асистент досега, ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ

Около 13 хил. души, получавали личен асистент досега, ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в Народното събрание.

Сачева заяви, че след като е встъпила в длъжност е поискала информация от общините за броя на хората, които до момента са получавали личен асистент като услуга и които ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ. "Към този момент знаем, че това са около 13 хил. души. Около 5 хил. са възрастни хора над 65 години. Законът за личната помощ въвежда ограничения за това да се ползва личен асистент само от хора и деца, които имат 90 и над 90 % степен на увреждане. По този начин се създава дисбаланс и в момента в системата влизат много хора, които до момента не са получавали такава услуга. Техният брой расте. От септември досега от 5 хил., те са 20 хил. души", уточни министърът.

Сачева заяви още, че правителството разработва национална програма за грижа в домашна среда. Според нея промени могат да бъдат направени и на законово равнище.

Коментари

Задължително поле