Разширяват „синята зона“ във Варна Осигуряват нови близо 5800 паркоместа в широкия център на града

Дворецът в Балчик огря със славата си Чехия Директорът на културния институт Жени Михайлова получи символичния ключ на град Валмез

Организират Нощ на книгите за Хари Потър в библиотеката в Търново

Кметът на Габрово отново поиска станции за измерване на качеството въздуха в града Последните замервания са извършени от мобилна лаборатория на ИАОС – Русе през 2016 година

Верижна катастрофа затвори магистрала „Марица“ край Свиленград

Зърнопроизводители от Търновско предвиждат ниски добиви заради сушата Сухата почва води до забавянето на растежа на пшеницата и ечемика и до измръзването на растенията

Караянчева изпрати съболезнователен адрес на Турция след земетресението

Оперната прима Гергана Николаева е ментор в нов уникален проект Очарователната изпълнителка приема предизвикателството да подготви за голямата сцена 10 непрофесионални изпълнители

НАП: Ще попълваме данъчните декларации, хората ще могат да ги редактират

Масово честваха златни сватби в Сухиндол Двойките се врекоха отново във вечна любов след 50 години

Горяха бивши жилища на БДЖ в Горна Оряховица Разследват пожар на къща в село Димча

Доцент от ВМА: Рискът китайската болест да стигне до България е нулев

Китай разработва нова ваксина срещу коронавируса

Принц Уилям получи нова титла, малко след като брат му се отказа от монархията

„Бяла книга” за земеделския режим Насилия, злоупотреби и разврат при Александър Стамболийски

Митрополит дари 17 500 лв. за изследване на детския диабет Дядо Йоан събрал парите за благотворителност на юбилея си

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан дари 17 500 лв. за изследвания на детския диабет на клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“, която преди ден бе сертифицирана като Европейски референтен център за диабетна грижа.

Със средствата през следващите 2 г. ще се осигури прецизна диагностика за диабет тип 1 на 80 подрастващи, обяви началникът на клиниката проф. д-р Виолета Йотова.

„Ние сме лекари и каквото зависи от нас, го правим, без да жалим усилия. Но без тази подкрепа не можем да продължим“, благодари тя на владиката за жеста.

Дядо Йоан сподели, че събрал парите за благотворителност на 50-годишния си юбилей, когато призовал гостите си да дарят средства за каузата, вместо да му правят подаръци.

„Рожденият ми ден беше удобен момент да организирам тази кампания. Аз самият зная какво е диабет и зная колко е тежко на родителите на болни деца да се справят. Наш дълг като човеци е каквото можем, да сторим“, сподели митрополитът.

С 6000 лв. от дарението му бе закупена инсулинова помпа за 9-годишния Георги, чиято майка Биляна Иванова горещо благодари на дядо Йоан. „Синът ми бе диагностициран точно преди една година, но благодарение на лекарите бързо се научихме ние да управляваме диабета, а не той нас. Тази инсулиновата помпа ще направи живота на детето ми много по-лек. Тя е скъпа, а здравната каса не плаща за модерното лечение“, каза Иванова.

Тя благодари и на целия екип на училището в Аксаково, където учи Георги, че не го игнорират, както се случва с деца диабетици в други учебни заведения. Момчето сподели, че обича да играе футбол и се надява бързо да се научи да работи с новата придобивка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.