Митрополит дари 17 500 лв. за изследване на детския диабет

Дядо Йоан събрал парите за благотворителност на юбилея си

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан дари 17 500 лв. за изследвания на детския диабет на клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Св. Марина", която преди ден бе сертифицирана като Европейски референтен център за диабетна грижа.

Със средствата през следващите 2 г. ще се осигури прецизна диагностика за диабет тип 1 на 80 подрастващи, обяви началникът на клиниката проф. д-р Виолета Йотова.

"Ние сме лекари и каквото зависи от нас, го правим, без да жалим усилия. Но без тази подкрепа не можем да продължим", благодари тя на владиката за жеста.

Дядо Йоан сподели, че събрал парите за благотворителност на 50-годишния си юбилей, когато призовал гостите си да дарят средства за каузата, вместо да му правят подаръци.

"Рожденият ми ден беше удобен момент да организирам тази кампания. Аз самият зная какво е диабет и зная колко е тежко на родителите на болни деца да се справят. Наш дълг като човеци е каквото можем, да сторим", сподели митрополитът.

С 6000 лв. от дарението му бе закупена инсулинова помпа за 9-годишния Георги, чиято майка Биляна Иванова горещо благодари на дядо Йоан. "Синът ми бе диагностициран точно преди една година, но благодарение на лекарите бързо се научихме ние да управляваме диабета, а не той нас. Тази инсулиновата помпа ще направи живота на детето ми много по-лек. Тя е скъпа, а здравната каса не плаща за модерното лечение", каза Иванова.

Тя благодари и на целия екип на училището в Аксаково, където учи Георги, че не го игнорират, както се случва с деца диабетици в други учебни заведения. Момчето сподели, че обича да играе футбол и се надява бързо да се научи да работи с новата придобивка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България