Варненската апелативна прокуратура взе на спецнадзор делото за боклука от Италия

Турция инсталира термокамери на летищатa за проверка на новия коронавирус

Разкриха телефонна измама от миналия септември

Протест срещу данъчна наредба на жълтите павета

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект

Хванаха администратор от прокуратурата в Търговище с 2,96 промила алкохол Срещу служителя тече бързо производство, вече е без работа

Тесен кръг близки и приятели изпращат акад. Благовест Сендов

„Опел“ блъсна пенсионер в Бургас

Нова улица и кръгови кръстовища в Бургас

Сърбия обмисля да помогне на България строежа на “Турски поток”

Девет години чества търновският клуб UN BESO

ГДБОП задържа мъж и жена за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Русе

Арестуваха иманяр рецидивист в Силистра

Румен Петков за предложенията за хазарта: Грубия популизъм ще го платят българите

Полицията в Казанлък влезе в ромския квартал заради замърсяване на околната среда

Мишел Барние: Обвинявайте Борис за Брекзит без сделка

Главният преговарящ на ЕС отправя предупреждение към правителството на Обединеното кралство, тъй като преговорите са пред колапс

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че правителството на Борис Джонсън ще трябва да поеме пълната отговорност за безрезултатния Брекзит, тъй като след над три години преговори между Брюксел и Великобритания те са пред провал.

В това, което изглежда, че и двете страни усещат провала, Барние каза, „че не може да види как може да се постигне сделка, освен ако британската страна не представи ревизирани предложения в рамките на дни“.

„Ако тя откаже да го направи, и в резултат на това няма сделка, това ще бъде разглеждано от страна на ЕС като преднамерен избор на правителството на Борис Джонсън“.

„Ако те не се променят, аз не вярвам, че въз основа на мандата, който ми бе даден от 27 страни членки на ЕС, че ще можем да напреднем“, каза Барние в Париж.

„Ако Обединеното кралство, все още има сериозни намерения за сделка, то трябва да се върне с „различни предложения“ и ЕС ще бъде готов да преговаря“, каза той.

И добави: „Искам да бъда изключително ясен. Без сделка никога не е бил изборът на Европа. Аз все пак се надявам да намерим сделка, но това винаги ще бъде избор на Обединеното кралство, а не наш. Ние сме готови за това, предприехме мерки за защита на нашите граждани и нашия бизнес. Но ние не го искаме“.

Неговите коментари дойдоха, когато „Даунинг Стрийт“ No. 10 даде да се разбере, че няма да има съществени промени и че сега е ред на ЕС да покаже повече гъвкавост.

На среща на правителствени съветници най-близкият помощник на Джонсън Доминик Къмингс заяви, че ако Брюксел не смекчи своето противопоставяне на предложенията на Обединеното кралство, Обединеното кралство ще бъде готово да напусне без никакво споразумение.

Признаците на задънена улица се увеличиха след седмицата, в която правителството на Джонсън внесе нови предложения, според които Северна Ирландия ще напусне митническата територия на ЕС с останалата част от Обединеното кралство на 31 октомври, но ще остане в единния пазар на стоки. Законодателното тяло на Северна Ирландия също ще получи правото да налага вето на споразуменията на всеки четири години, въпреки че това споделяне на властта беше прекратено преди повече от две години.

Въпреки това, Барние каза, че остават сериозни проблеми с плановете, които застрашават единния пазар на ЕС: „Ние сме единен пазар. Това е цялостна екосистема с общи права, общи норми, общи стандарти, общи правила, обща правна система. Това изисква проверки на нашите граници“.
„Даунинг Стрийт“ 10 предложи премиерът да пообиколи столиците на ЕС, и да се опита да постигне напредък в сделката.

Но при твърдия отпор на Европейската комисия стана ясно, че няма достатъчна основа за повече преговори, тъй като пропастта между двете страни остава твърде широка и не иска да създава впечатление, че може да се постигне напредък, когато това не може.

Но въпреки това, „Даунинг Стрийт“ 10 заяви, че секретарят на Брекзит, Стивън Баркли, ще пътува до Холандия в неделя и че Джонсън ще продължи да „удря телефонни разговори през следващите няколко дни“ и ще остане отворен за среща с лидерите на ЕС, ако те искат да се срещнат с него.

Пишейки за Observer, културният секретар Ники Морган, бивш привърженик на оставането в ЕС, казва, че трябва да се сключи сделка, и че сега тя е готова и на решение без сделка, за да се реши въпроса с Брекзит.

Призовавайки депутатите да застанат зад плановете на Джонсън, тя пише: „Знам, че някои хора може да са били изненадани, че приех да участвам в кабинета на Борис Джонсън, но това, което критиците пропускат, е, че в крайна сметка няма какво да спечели нашата страна или нашите избиратели, ако стоим на нашите възгледи от преди три години“.

„От месеци е ясно, че настоящата ситуация с Брекзит просто не може да продължи и че трябва да се намери край на тази първа фаза. Поради тази причина аз подкрепям ясното мнение на премиера, че трябва да напуснем ЕС на 31 октомври със споразумение, или без такова“.
Бившият премиер Тони Блеър описва предложенията на Джонсън като „гореща точка“, която „подкопава така внимателно изградения мир“ в Северна Ирландия, който се поддържа повече от две десетилетия.

Рори Стюарт, бивш министър на консерваторите и кандидат за техен партиен лидер, който обяви, че напуска партията и ще бъде независим помощник в работата на лондонския кмет, заяви, че Джонсън рискува да нажежи гнева, като обещава на привържениците на Брекзит излизане без сделка на 31 октомври, след като той не може да осъществи това, тъй като е обвързан от „Закона на Бен“ да търси удължаване, за да избегне напускането на Обединеното кралство без сделка (виж карето).

Избирателите като враждебни племена

„Политиците често реагират, като дават крайни и екстравагантни обещания, които не могат да бъдат изпълнени като това на Джонсън „Ще напусна на 31 октомври, или ще умра“, казва Рори Стюарт.

И добавя: „И след това обвиняват за неизбежния си провал някаква тайнствена „институция“, което прави хората още по-ядосани.

Тази политика в крайна сметка раздели нашата страна, в която богати са срещу бедни, Севера е срещу Юга, Лондон срещу останалите, хората са срещу парламента, Брекзит срещу Оставане в ЕС. И тя се стреми да раздели избирателите на отделни враждебни племена“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.