Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

Млади германци учат 3 години за коминочистачи

Докато в България професията на коминочистача е застрашена от изчезване, в Германия младите хора с готовност й се отдават. Не само традиционното почистване на комините от сажди, но и принос към околната среда, към противопожарната безопасност и енергийната ефективност са част от отговорностите там. Освен всичко останало, коминочистачите носят и късмет.

Коминочистачите в Берлин действително са експерти в много области. Работата и тогава, и сега, е тежка и рискова, съобщава БНТ. Обучението продължава три години и включва теоретична подготовка и придобиване на професионални умения. Докато почистването на комини почти не се е изменило през годините, контролът на измервателните уреди става все цифровизиран.

„В днешно време коминочистачът трябва да владее всичко – от аналоговата четка до дигиталните измервателни уреди. Винаги сме вървяли в крак с времето и ще продължим да го правим“, казва Ален Рапсзилбер, майстор коминочистач.

Важни за тази професия се оказват познания по математика, физика, химия и компютърни технологии. Въпреки всичко, свободни места за коминочистачи няма.

„Имаме много кандидати за работа, които се запалват чрез свои приятели или роднини. Всеки ден сме при хората, влизаме в жилищата им. Те виждат, че това е една полезна и хубава професия. Освен това винаги ще се строи, винаги ще се изгражда“, допълва Ален Рапсзилбер.

През 2017 г. коминочистачите в Германия са констатирали в строителството над милион пропуски. Причините са многообразни и варират от грешки в инсталацията до незабелязани технически дефекти. Така излиза, че коминочистачите наистина продължават да носят късмет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.