Мозъкът на мащабен обир в Исландия избяга със самолет, в който бил и премиерът

Заподозреният организатор на кражбата на 600 компютри, използвани за „копаене“ на криптовалутата биткойн, избяга от арест в Исландия, съобщи местната полиция.

Синдри Тор Стефансон се измъкнал от затвор с ниска степен на охрана през прозореца и отлетял до Швеция с пътнически самолет, в който бил и премиерът на Исландия, информира БНР. Той използвал паспорта на друг мъж, но бил разпознат на видеозаписи от охранителни камери.

Откраднатите специализирани компютри, оценени общо на 1,6 млн. евро, все още не са открити.

Стефансон бе сред 11-те арестувани през февруари по подозрение, че са замесени в случая, наричан от местните медии „Големия биткойн грабеж“. Машините били откраднати при четири набега срещу центрове за данни в Исландия – популярно място за такива обекти, тъй като почти 100% от електроенергията идва от възобновяеми източници и е евтина.

10 дни преди бягството той бил прехвърлен в затвор с ниска степен на сигурност в южната провинциална част на Исландия. Той се намирал на окол 95 км от международното летище край Кефлавик. Затворът е без ограда и обитателите му имат достъп до телефони и интернет, пишат местни медии.

Надзирателите докладвали, че Стефансон е изчезнал едва, след като самолетът му излетял за шведската столица Стокхолм.

Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир пътувала със същия полет за Швеция за участие в среща на министър-председателите на 5-те скандинавски страни с индийския им колега Нарендра Моди. Тя не е коментирала бягството.

Властите в Исландия издадоха международна заповед за арест на Стефансон.

Коментари

Задължително поле