Молдова гласува по нови правила

Гражданите решават дали да намалят броя на депутатите

Нов парламент избран по смесена система

Видеокамери записват звук и картина в секциите

Гражданите на Молдова гласуваха днес за нов парламент на страната по нови изборни правила - 50 от общо 101 народни представители се избират по пропорционална система, а останалите - по мажоритарна, предаде Ройтерс.

Смесената система се прилага в държавата за първи път. Първите неофициални резултати се очакваха късно снощи.

Освен за нов парламент, молдовците дадоха и гласа си на референдум за намаляване на броя на депутатите на 61, както и за отзоваването на такива, които не изпълняват добре задълженията си.

Също за първи път в избирателните секции бяха инсталирани камери за наблюдение, като местната ЦИК посочи, че те не представляват заплаха за тайната на гласуването. Камерите заснемат какво се случва в избирателната секция, записвайки не само картината, но и звука. Всички записани данни ще се съхраняват на карта с памет и ще могат да се използват в случай на спорове.

Социологическите проучвания преди вота отреждаха победа на социалистите, водени преди от президента на Молдова Игор Додон, които са за по-близки отношения с Русия. Вероятно обаче те няма да получат достатъчно места за самостоятелно управление. Втора, според анкетите, е управляващата Демократическа партия, а за трета сила претендираше опозиционният блок ACUM на бившата кандидатка за президент Майа Санду и Андрей Нъстасе. Двамата, чиято кампания бе концентрирана върху обещания за борба с корупцията, обявиха миналата седмица, че са били тровени, но не дадоха повече подробности за опитите за покушение срещу тях.

Сериозен шанс да влезе в има и партията “Шор” на бизнесмена Илан Шор, осъден на 7 и половина години затвор след делото за загубата на 1 млрд. евро от молдовските банки през 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят