Дневен хороскоп на Алена за сряда, 16.10.2019

На 16 октомври 2019 да почерпят

Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Морските дарове носят лятно настроение

Скариди, миди, калмари, октоподи, сепии вече не са достояние само на живеещите край морето. Всички те се продават замразени в големите магазини. Има и комплекти от морски микс, с които се приготвят вкусни ястия с дъх на лято. Водят се спорове дали морските дарове да се размразяват предварително, или да се готвят направо, но при всички случаи не трябва да се държат на стайна температура повече от 30 минути. Ако ще ги размразявате, направете го в хладилника. И не прекалявайте с готвенето – достатъчни са няколко минути в нагорещена мазнина или вряща течност, в противен случай месото, което представлява мускул, ще се втвърди.

 

Яхния с морски дарове

Необходими продукти:
1/3 ч.ч. олио
4 смачкани скилидки чесън
6 обелени и нарязани домата
1 ч.ч. рибен бульон
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
1 кг соленоводни рибни филета (писия, треска)
16 големи и обелени сурови скариди
16 миди или малки раци
1/2 ч.ч. ситно нарязан пресен босилек
1/2 ч.ч. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:
Загрейте олиото и запържете чесъна, докато стане ароматен, но да не покафенява. Добавете доматите и виното и оставете да къкри за около 10 минути. (Този сос можете да охладите и съхранявате в хладилник, ако ще приготвяте яхнията на следващия ден.) Нарежете рибата на средно големи парчета. Добавете я заедно с морските дарове в соса и оставете да къкри за около 5-6 минути. Недейте да прекалявате с готвенето, за да не се разпаднат филетата, а морските дарове да станат жилави. Добавете магданоза и босилека, разбъркайте и сервирайте веднага с пресен хляб.

 

Паста с морски дарове

Необходими продукти:
400 г паста
1 розов домат
200 г сьомга
1 зелена чушка
4 скариди
4 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
сол

Начин на приготвяне:
Сварете пастата в подсолена вряща вода според указанията на опаковката. След това отцедете. Докато се вари пастата, може да нарежете домата и сьомгата на кубчета, чушката на ситно и да счукате чесъна. Всички тези продукти изсипете в дълбок тиган и заедно със зехтин и ситно нарязаната зелена чушка задушете до омекване. Щом зеленчуците и сьомгата са готови, към тях се добавя пастата и всичко се бърка, докато ароматите се смесят. Пастата се разпределя в 4 чинии и във всяка порция се поставя бланширана за минутка в подсолена вода скарида.

 

Бърза лятна вечеря

Необходими продукти:
500 г морски дарове микс (скариди, калмари, октопотчета, миди)
2-3 скилидки чесън
1 стрък зелен лук
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
2-3 с.л. лимонов сок
босилек
сол

Начин на приготвяне:
В тиган с дебело дъно сложете зехтина и нарязания на ситно чесън, загрейте, а когато чесънът започне да си пуска аромата, добавете наситнения зелен лук и микса от морски дарове, който сте оставили предварително да се размрази на студено в хладилника. Добавете малко сол и гответе за 3-4 минути. Изсипете бялото вино и задушете за кратко. Преди да махнете от котлона, овкусете с прясно изцеден лимонов сок на вкус, поръсете с нарязания на ситно босилек. Сервирайте веднага с чаша изстудено бяло вино.

 

Паеля с пиле и морски дарове

Необходими продукти:
1 пиле
1 червена чушка
400 г морски дарове – скариди, миди, раци, калмари
1 глава лук
4 скилидки чесън
200 г ориз
100 г грах
400 мл пилешки бульон
150 г сух салам
1/4 ч.л. шафран
магданоз
сол, черен пипер
20 мл олио
1 лимон

Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на дребни парчета. Лукът се нарязва на дребно, чушката на малки квадратчета. Накълцвате чесъна. Измивате ориза добре. Нарязвате салама на кръгчета. Загрявате олиото в тиган с дебело дъно и пържите пилето на средно силен огън 3 минути, докато се позачерви. Изваждате парченцата пиле и оставяте да се изцедят. В същата мазнина запържвате чушката и магданоза за 1 минута. В друг съд загрявате 20 мл растително олио и запържвате лука и чесъна на средно силен огън за 2 минути, като бъркате с дървена лопатка. Добавяте ориза, шафрана и пилешкия бульон. След като кипне, добавяте парченцата пиле, намалявате силата на огъня, покривате тенджерата с капак и оставяте да къкри около 10 минути. След това добавяте граха, морските дарове, салама, сместа от чушка и магданоз и малко сол, разбърквате и оставяте ястието да къкри още 10 минути. Преди да сервирате, гарнирате с лимонови резенчета.

 

Пица със скариди

Необходими продукти:
За тестото
250 г брашно
125 мл вода
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1-2 с.л. зехтин

За отгоре
2 с.л. масло
3 скилидки чесън
1/4 ч.ч. бяло вино
лимонена кора
лимонов сок
1 лимон
10 скариди
1 ч.ч. моцарела
1/2 ч.ч. пармезан
пера от див лук

Начин на приготвяне:
В хладка вода активирайте маята заедно със захарта и щипка брашно. Отделно пресейте заедно брашното и солта. Когато маята шупне, я добавете към брашнената субстанция и разбъркайте. Прибавете зехтина и замесете меко тесто. Оставете на топло да втаса за около час. (Можете да използвате и готово тесто за пица.) В тиган разтопете маслото. Добавете счукания чесън и настъргана кора от лимон. След 1-2 минути добавете виното и лимоновия сок. Добавете почистените скариди и гответе до порозовяването им. От вече втасалото тесто разточете кора с дебелина по ваш вкус. Намажете я със соса от скаридите. Поръсете моцарела, наредете скаридите и завършете с пармезан. Поръсете със ситно нарязан див лук и тънки резенчета лимон. Печете 15-20 минути на 200 градуса.

 

Морски микс със сметанов сос

Необходими продукти:
150 г сметана
1 глава лук
5-6 с.л. соев сос
3-4 скилидки чесън
500 г морски микс
зехтин
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Изсипете морския микс в дълбока купа, залейте го със сметаната и 5 с.л. соев сос, посолете и оставете за около половин час. През това време изпържете лука и чесъна в зехтин, смесен с 1 с.л. соев сос и 1/2 ч.л. черен пипер. В друг тиган задушете морския микс за 5 минути. Накрая смесете всички съставки разбъркайте добре и задушете още няколко минути.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.