„Мосфилм“ прави по 200 проекта за филми и сериали годишно

Най-голямата руска кинокомпания не взема и 1 копейка от държавата

Най-голямата руска кинокомпания "Мосфилм" прави по 200 проекта за филми, телевизионни сериали, ток шоу и др. всяка година. Това каза на пресконференция в рамките на МФФ"Любовта е лудост" шефката на международния отдел на "Мосфилм" Елена Владимировна.

Тя припомни, че киногигантът е на 95 години вече. Въпреки че е държавно предприятие, "Мосфилм" работи изключително на самоиздръжка и не само не взема и копейка от държавата, но внася в нея част от приходите си. В кинокомпанията работят 600 души, а отпреди 20 години в нея са започнали мащабни ремонти за възстановяване на студиа и снимачни павилиони. Последният, който е пуснат през месец май, е с толкова добра шумоизлоция, че оръдие да гръмне в него, няма да се чуе навън, както и обратното, посочи Елена Владимировна.

Второто направление, по което се работи, е съхранението на костюмите и реквизита, като за целта е създадено ново хранилище. Музикалните студиа са оборудвани с такава технология, която дава възможност за контакт в реално време с продуценти и кинорежисьори, където и да се намират по света, и за това се използват и за чужди продукции. Възстановяването на старите ленти, за да им се вдъхне втори живот, се прави със специално ноу-хау. Изчистваме картината, без да добавяме стерео-звук, посочи шефката на международния отдел. Преди 5 години на Венецианския фестивал за класика възстановеният велик последен съветски филм "Иди и виж" на режисьора Елем Климов, заснет по сценарий на Алес Адамович, е класиран на първо място вместо италианска лента, както е било дотогава. Сега отново във Венеция ще бъде представен филмът"Калина-Алена" за 90 -годишнината от рождението на Василий Шукшин.

Днешното си наименование"Мосфилм" получава през 1935 г.Логото на киностудиото е скулптурата „Работник и колхозничка“ на Вера Мухина, която за първи път се появява във филма „Пролет“ („Весна“) през 1947 година. Оттогава филмите на „Мосфилм“ започват със заставка, изобразяваща скулптурата „Работник и колхозничка“ на фона на Спаската кула (най-известната, с 4 стенни часовника) на Московския кремъл.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино