Мохамед бин Салман - Младият престолонаследник

От вчера Саудитска Арабия си има нов престолонаследник. 81-годишният крал Салман посочи за свой приемник едно от 13-те си деца - Мохамед бин Салман (31 г.). Принцът е популярен сред младото население на сунитската петролна монархия и е сочен за любимец на краля. Досега той бе заместник престолонаследник, но според анализатори издигането му е било въпрос на време.

Бойкот на съседа Катар, все по-гневна реторика по адрес на Иран, совалки до Москва, доловимо изостряне на гражданската война в Йемен, нови или не чак толкова, но все пак впечатляващи с мащабите си оръжейни договори със САЩ. Саудитска Арабия не напуска новинарските сводки по целия свят, особено след като миналия месец Рияд стана първата спирка от първата международна обиколка на президента на САЩ Доналд Тръмп. Който, разбира се, даде подкрепа за най-мощния си арабски съюзник, който е в конфликт с шиитски Иран.

Саудитски крал Салман пое трона през 2015 г. на преклонна възраст и по време на визитата на Тръмп ясно пролича, че има проблеми със здравето. И сега, според мнозина очаквано, смени престолонаследника си в полза на 31-годишния принц Мохамед бин Салман. А досегашният - племенникът на краля Мохамед бин Найеф (57 г.), се закле във вярност на принца, който коленичи и целуна ръката на по-възрастния си братовчед пред камерите в рядка проява на единство.

Мохамед бин Салман е роден в Джеда на 31 август 1985 г. и най-големият син на третата жена на крал Салман - Фахда. Завършва с отличен успех право в Кралския саудитски колеж и след това прекарва няколко години в частния сектор, тъй като не искал да се занимава с държавна администрация. В политиката влиза по настояване на баща си, като негов личен асистент. Тогава бъдещият крал е губернатор на провинция Рияд. Оттук нататък принцът започва да трупа титли и длъжности, повечето от които нямат особено практическо измерение. Все пак през 2013 г. става шеф на Кралския съд с ранг министър.

Когато баща му е коронясан, Мохамед бин Салман е назначен за военен министър на едва 29-годишна възраст, което го прави най-младият сред колегите му в световен мащаб. Въпреки това бързо натрупва власт, влияние и популярност, особено сред младежите в кралството. Около половината от населението на Саудитска Арабия (32,7 млн. души) е под 25 г. и той бързо се превръща в истински символ на надеждите на младите саудитци. Повежда и регионална коалиция срещу шиитските бунтовници хуси в съседен Йемен, докато междувременно оглавява и Съвета за икономическо развитие, чиято цел е да реформира зависимата от износа на петрол икономика на страната. Поема контрол над производството и износа на нефт и над националния фонд за инвестиции.

Освен да ръководи отбраната и да подготвя важни вътрешни реформи, престолонаследникът играе и ролята на дипломат. За последните 2 години е приеман и от Барак Обама и бившия държавен секретар Джон Кери, и от руския лидер Владимир Путин. През март т. г. пак бе в Белия дом за преговори с Доналд Тръмп, а месец по-късно бе в Москва за нова среща с Путин, който го определя като “много надежден партньор”.

Тъмнобрадият принц е женен за Сара бин Машур ал Сауд, с която имат две момчета и две момичета. За разлика от повечето членове на кралското семейство, той няма други съпруги. Казва, че модерният начин на живот не му оставя време за това.

В негов профил в “Блумбърг бизнесуик” пише, че принцът работи по 16 часа на ден и черпи вдъхновение от покойния британски премиер Уинстън Чърчил, както и от “Изкуството на войната” на Сун Дзъ.

В интервю за сп. “Икономист” от миналия юли заявява, че приветства увеличаването на броя на работещите жени в кралството, които са около 18%. “Но това, което ни пречи е културата на самата жена в Саудитска Арабия. Тя не е свикнала да работи и се нуждае от повече време да приеме тази идея”, казва Мохамед бин Салман.

Отбелязва, че е част от поколението, което е израснало с интернет и с видеоигрите. “Ние мислим различно от нашите родители, нашите мечти са различни”, казва принцът.

 

Берлин предупреждава за непредсказуеми последствия

В необичайна стъпка германското външно разузнаване БНД публикува в края на 2015 г. паметна бележка, в която предупреждава, че Саудитска Арабия играе все по-дестабилизираща роля в Близкия изток, което може сериозно да усложни отношенията с приятелски настроените съседи и съюзниците в региона. В текста специално внимание се отделя на принц Мохамед бин Салман и неговите честолюбиви стремежи Рияд да бъде лидер на арабския свят с помощта на агресивна външна политика и военни действия.

Концентрацията на икономическа и външнополитическа мощ в ръцете на Бин Салман съдържа латентна опасност за нарушаване на равновесието в Саудитска Арабия, предупреждава още БНД.

 

ЗА НЕГО

 

Агресивен и амбициозен

Новият престолонаследник има репутацията на агресивен, много амбициозен и изключително енергичен. Крал Салман има изключително доверие в него. И монархът, и неговият син са проамерикански настроени, но пък бяха разочаровани от президента Барак Обама. Не могат да му простят, че изостави египетския президент Хосни Мубарак и че сключи сделка с Иран.

Брус Ридъл, бивш

анализатор на ЦРУ

Прилича на неопитен комарджия

В свое интервю Мохамед бин Салман създаде впечатление на наивен и арогантен. Създаде и усещане, че е неопитен комарджия, който по-вероятно ще удвои залога, ако види, че губи. Абсолютна противоположност на предишните саудитски управници, които винаги са предпочитали да залагат на всички коне.

Патрик Кокбърн,

в. “Индипендънт”

Любимият син на краля

Мохамед бин Салман е амбициозен и смел. Не мисли и не действа на дребно, но за сметка на това поема много големи рискове. Постиженията му не се дължат на добрата му работа и представяне. Той просто е любимият син на крал Салман и в крайна сметка е в позицията да поеме властта.

Йезид Саигх, Карнеги център, Бейрут

Издигна се бързо

Възходът на принц Мохамед бин Салман бе светкавичен. Когато се запознах с него в Джеда през 2013 г., той се представи просто като “адвокат”. А днес е на една крачка от управлението на най-мощната държава в арабския свят. Най-рискованият му ход ще е ограничаване на властта на консервативния религиозен елит. Вашингтон одобрява тази стъпка, но мнозина у дома не я харесват.

Франк Гарднър, Би Би Си

Коментари

Задължително поле