Мракобесна атака на прокуратурата срещу „Телеграф“

Държавното обвинение иска да запуши устата на свободното слово

Преди месец главният редактор на „Телеграф“ Васил Захариев сезира компетентните органи от МВР за наличие на фалшив сайт с наименование www.telegraf.bg, в който се публикуват статии на български език, нямащи нищо общо с редакционната политика на вестника. Адресът на уебсайта се различава от този на вестника единствено по допуснатата грешка (буквата f вместо ph). Именно за да се избегне объркване от страна на читателите ни, които могат да сметнат, че фалшивият сайт е официален такъв на вестника, беше поискано от компетентните органи извършването на проверка. Съвсем стандартна процедура при подобни случаи.

Какво обаче последва след подадената жалба. Вчера получихме съобщение от Патентното ведомство с приложено прокурорско постановление, в което, вместо компетентните органи да се занимават с фалшивия уебсайт www.telegraf.bg, се разпорежда председателят на Патентното ведомство да заличи нашата търговска марка „Телеграф“ (регистрирана още през 1999 г.), както и незабавно да уведоми прокуратурата за предприетото действие. Основанието било, че търговската марка „Телеграф“ (на български език) противоречала на закона, защото, видите ли, можела да създаде заблуда на потребителите в Р България, че има общо със „световноизвестния английски вестник с дългогодишна популярност в страната The Telegraph. Оставаме безмълвни пред постановеното правно безумие. Само ще посочим, че негов автор е прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в град София.

Какво се случва, уважаеми читатели на вестник „Телеграф“? От кога в България прокуратурата затваря медии? От кога прокуратурата може да реши да заличи търговската марка на най-тиражния и продаван вестник в страната, без дори да е налице спор относно собствеността или ползването на същата марка. Да не коментираме изобщо, че оспорването на търговска марка е въпрос на гражданското право, а не на наказателното, и минава през съдебно производство, в което трябва да се докаже основателността на претенцията.

В кое време живеем? Явно сме се заблуждавали, че мракобесието на фашизма е останало в историята. Явно и днес с един акт, в случая прокурорско постановление, може да се затвори една частна медия с повече от десетгодишна история. Това ли е конституционно прокламираната свобода и независимост на медиите, за която толкова се говори в наши дни? Един самозабравил се магистрат, учил-недоучил право, или пък още по-лошо, изпълняващ специална поръчка да се разправи брутално с неудобната медия, решава да затвори най-тиражния национален ежедневник в страната, като заличи търговската му марка. Къде останаха законността и правовият ред? Та нали сме държава от Европейския съюз. И в другите европейски държави ли прокуратурата може да затваря медии просто ей така – по субективна преценка на един редови прокурор и в грубо нарушение на закона. Защото такива правомощия и според българските закони прокуратурата няма.

А на прокурор Тодоров ще кажем, че „Телеграф“ не е само „наименование на информационна машина – устройство за бързо предаване на съобщения от разстояние...“, както той твърди в скандалното постановление, а изключителна по своя характер търговска марка на независима медия с десетгодишна история и със 100-хиляден ежедневен тираж. Медия, ползваща се години наред с доверието на огромна аудитория от читатели, превърнала се в незаобиколим медиен фактор в обществения и политическия живот на страната. И само от уважение към институцията, към която същият прокурор принадлежи, няма да наречем сътвореното от него постановление с епитетите, който наистина заслужава...

„Телеграф“ има право на свободно съществуване както всички други медии в страната и ще защитава това свое право с всички законови средства. И никой няма да успее да „заличи“ вестника от обществения живот, независимо какъв сценарий изпълнява и на чии интереси служи. Защото случващото се е скандален прецедент, носещ отпечатъка на минали тъмни времена, нямащи нищо общо с демокрацията и правовия ред. И ако сценарият проработи, то всички приказки за свобода на словото и независимост на медиите ще бъдат лишени от смисъл.

Ако попитаме този вездесъщ прокурор, този „Заличител“, защо не заличи и марката „Капитал“? Ще получим ли отговор? По неговата логика това наименование също не следва да се ползва с някаква изключителност, а означава дума от ежедневието ни – съвкупност от блага, имущество и активи. Ами марката „Дневник“ или „Сега“ - те също са обикновени думи от бита. Естествено, че няма да ги заличи, защото проблемът явно не са марките, а съществуването на една независима медия, станала неудобна за олигарсите и задкулисието с разкритията си и с истината, на която дава трибуна.

Явно след като е завладяло съда, задкулисието се опитва да овладее прокуратурата. Ако прокуратурата падне в плен на олигарсите, резултатът ще е само един – мракобесна диктатура.

„Телеграф“ изпрати протестна позиция до главния прокурор и Инспектората на Висшия съдебен съвет за това мракобесие.

Източник: www.monitor.bg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България