Мтел показа пръв 5G технологията

Очаква се тя да позволи скорост от над 10 Gbps за пренос на данни

Mтел демонстрира за първи път в България предимствата на новото поколение 5G мобилни мрежи. Това се случи по време на специално събитие, което включваше високоскоростен тест на 5G, VR демонстрация и балансиращи индустриални роботи.

Очаква се новата технология да позволи скорост на пренос на данни от над 10 Gbps, като за сравнение тази в 4G е между 100-150 Mbps. По време на демонстрацията бе измерена скорост от 2,2 Gbps (275 MB в секунда).

От Мтел обявиха, че имат амбицията да са първата компания, която ще направи достъпна 5G мрежата за българските потребители. “Очаква се 5G стандартът да бъде определен през 2018 г., а ние имаме готовност да внедрим технологията веднага щом са налични устройствата, които я поддържат и разполагаме с наличните честоти”, заяви главният технически директор на Мтел Тодор Ташев. Той допълни, че очакванията са в следващите 5 години трафикът в мрежата на Мтел да се увеличи десетократно.

Още по-голямото предимство на новия тип мрежа е изключително ниското закъснение (latency) от под една милисекунда. Така мрежата се показва като 15 пъти по-бърза и с 15 пъти по-малко закъснение, посочи Красимир Петров, директор “Конвергентна мрежа и услуги”.

По-ниското време за изчакване бе демонстрирано чрез три робота, които стабилизираха топка върху равна повърхност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България