Муле на телефонни измамници се изправя пред Темида

Снимка: Архив

Жертва станала жена от Полски Тръмбеш, която "изгоряла" с 1800 лева

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу Г. Л., който е обвинен за съучастие в телефонна измама. Деянието е извършено на 6 март 2018 г. в Полски Тръмбеш. Г.Л. в съучастие като помагач, с неустановени лица – извършители се явил на уречено място и взел 1800 лева, които били оставени от старица под пейка на улицата. Бабата била убедена от мошениците, че трябва да даде парите, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами.

През март 2018 г. обвиняемият се обадил на обява за работа, но му казали, че мястото е заето. Същия ден по телефона му се обадил непознат мъж, който му предложил работа. На следващия ден му наредил да отиде в Сливен, откъдето да вземе пратка. По телефона получил указания да изчака жена, която да хвърли от терасата пакет, който да прибере и след това да се върне във Велико Търново и да го остави между два контейнера за отпадъци до МОЛ-а.

По този начин, в телефонни разговори с непознатият, Г.Л. получавал указания какво да извърши. Бил изпращан с автобуси или таксита в различни населени места в страната – Габрово, Трявна, Стара Загора, откъдето трябвало да прибира пратки, съдържащи пари, банкови карти, бижута и ценности, които след това да оставя до контейнерите на МОЛ-а във Велико Търново или на други места. Когато оставял пакетите, вземал част от парите в тях, като възнаграждение за себе си. Докато прибирал и доставял пратките, Г.Л. осъзнал, че същите са получавани след заблуждаване на възрастни хора и че участва в измама с други лица.

Обвиняемият е осъждан.Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Коментари

Задължително поле