Наградиха огнеборците, спасили 18 души от взривения блок във Варна

Възстановяването на щетите продължава

24 огнеборци, потушили големия пожар след взрива в бл. 302 на варненския кв. Владиславово, бяха отличени за повдига си. Експлозията гръмна на 13 януари призори и взе две жертви, а благодарение на бързата реакция на 6-те екипа на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" 18 обитатели на блока бяха спасени.

На церемония в присъствието на старши комисар Красимир Шотаров, шеф на дирекция "Оперативни дейности" в ГДПБЗН, ръководителят на операцията инспектор Петър Дамянов бе награден с почетен знак от ръководството на МВР, а колегите му получиха писмени похвали. "Почти всяка година имаме подобен тежък случай със спасяване на хора. В такава ситуация е важно да действаш хладнокръвно, професионално и да имаш късмет. Нашият бе, че нямаше последваща експлозия и имаше къде да разположим противопожарната стълба за евакуация", каза Дамянов, който има 20 г. стаж в пожарната. От името на община Варна благодарност към огнеборците отправи зам.-кметът на града Пейчо Пейчев. "С риск за живота си вие направихме невъзможното и спасихте 18 граждани на Варна в тази трагична и студена януарска утрин. Присъствах от самото начало и видях, че имаше служители, които не можеха да дишат, но продължаваха да влизат в пламъците и да вадят хора", каза Пейчев. Продължава възстановяването на щетите от взрива, който засегна над 30 жилища и общите части на вход 3, стана ясно след церемонията. Изградени са унищожените фасадни стени, поставена е нова дограма, предстои възстановяването на вътрешните зидове между най-пострадалите апартаменти на 4 етаж. "За тази дейност ще помогнат местни фирми", съобщи кметът на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. Според него обитателите на повечето от засегнатите от взрива жилища са се върнали по домовете си. На своя отговорност това са направили и част от собствениците на 14-те апартамента, за които община Варна издаде ограничителна заповед.

В помощ на пострадалите бе открита дарителска сметка, в която до момента са събрани близо 5000 лв. Дарения се събират и в кутии в търговски обекти в града.

Коментари

Задължително поле