Надежда Савченко заяви, че Андрей Парубий е доставил снайперите на Майдана през 2014 г.

надежда савченко

През 2014 година, протестиращите на Майдана са разполагали с оръжие, което се е употребявало със знанието на организаторите на митинга, заяви прочутият депутат от украинския парламент Надежда Савченко, предава РИА Новости.

Според думите на Савченко, сегашният генерален прокурор Юрий Луценко е призовавал от трибуната да се тръгне в настъпление, като е обещавал, че „ще има оръжие“.

„Видях как пристигна син микробус и оттам излязоха хора с оръжия. Тези хора в момента се намират в парламента. Лично видях, как (днешният председател на Върховната рада) Андрей Парубий занесе снайпери в хотел „Украина“. Луценко стана генерален прокурор, за да скрие тези престъпления“, цитира Савченко Страна.ua.

Тя подчерта още, че властите преднамерено блокират разследването на престъпленията по време на Майдана, тъй като много от нейните представители са причастни към противозаконните действия.

„Тези хора, които даваха заповедите, вършиха престъпления, които носят отговорността, винаги ще търсят екстремисти“, заяви Савченко.

Тя добави още, че след Евромайдана, „животът на хората не се е подобрил“.

РИА Новости припомня, че миналия месец грузинските снайперисти, които са участвали в събитията на Майдана, са разказали, че оръжието и заповедта да открият огън по хората са получили от днешния ръководител на Комисията на украинския парламент по въпросите на националната сигурност и отбраната Сергей Пашински.

Коментари

Задължително поле