Над девет души са убити в деня на изборите в Афганистан

Най-малко девет души бяха убити днес в Афганистан, където се произвеждат избори. Според местната агенция Пажвок жертвите при различни инциденти и нападения са 15, а ранените са 110, предаде ТАСС.

В няколко района на Кабул край избирателни секции избухнаха взривове, при които загинаха трима души, а 67 души бяха ранени, заяви представител на здравните власти. Експлозиите са били причинени от взривни устройства, поставени близо до избирателните секции.

При взрив в провинция Нангархар загинаха двама души, а трима бяха ранени. В провинция Тахар загина един човек, а осем бяха ранени, след като изстреляна от талибаните ракета улучи дома им, заявиха местни лидери.

Трима афганистански войници бяха убити в провинция Гор при устроена от талибаните засада.

В провинция Кундуз бяха ранени няколко избиратели, след като ракети, изстреляни от околностите на провинциалната столица Кундуз, паднаха близо до избирателни секции, каза представител на местния съвет. По думите му талибаните обстрелват града с ракети от сутринта.

Има информация, че избирателната активност е висока въпреки насилието и предупрежденията на талибаните да не се гласува.

Гласуването обаче е съпроводено от нередности и забавяния. На някои места избирателните секции останаха затворени, на други нямаше избирателни материали, а на трети имаше съобщения за технически проблеми.

Независимата избирателна комисия удължи гласуването заради натрупалите се проблеми. Тя каза, че избирателните секции, където материалите пристигнат преди 13 ч. местно време, ще останат отворени до 20 ч. Секциите, където материалите пристигнат след това време, ще затворят врати днес и ще отложат гласуването за утре.

По данни на комисията около 8,8 милиона афганистанци са регистрирани за изборите. Броят на регистрираните избиратели обаче се поставя под съмнение от експерти, наблюдатели и партии.

Очаква се избирателите в 32 от 34-те провинции на Афганистан да гласуват на тези избори.

Правителството обяви вчера, че гласуването в Кандахар ще бъде отложено със седмица, след като в четвъртък при нападение бяха убити началниците на провинциалната полиция и разузнаване.

В Газни няма да има гласуване заради местен спор за границите на избирателните райони.

Все пак хората, които имат възможност да гласуват, се надяват, че избраните депутати ще съдействат за положителна промяна в парламента.

Коментари

Задължително поле