Над 1 млрд. души по света заплашени от оглушаване

Учените смятат, че рискът от загуба на слуха в бъдеще засяга между 670 милиона и 1,4 милиарда души на възраст между 12 и 34 години. В момента тази част от световното население възлиза на 2,8 милиарда.

Рисковата група е между 12 и 34 годишните в следващото десетилетие

Допустимото ниво е до 80 децибела за 40 часа

Според проучване на специализираното здравно издание BMJ Global Health. до 1,35 милиарда души по света на възраст между 12 и 34 години са изложени на риск от загуба на слуха по света, заради прекомерното излагане на силни звуци.

Резултатите от проучването показват, че 23,81% от младите хора се занимават с “небезопасни лични слушателски практики и 48,20% често посещават шумни заведения за забавление. От тези оценки на разпространението учените установяват, че рискът от загуба на слуха в бъдеще засяга между 670 милиона и 1,4 милиарда души на възраст между 12 и 34 години. Тази част от световното население в момента възлиза на 2,8 милиарда.

Според Световната здравна организация (СЗО) допустимото ниво на шум е 80 децибела - еквивалент на интензивен автомобилен трафик или шумен ресторант - за 40 часа седмично.

През 2015 г. СЗО изчисли, че 1,1 милиарда юноши и млади възрастни са били изложени на потенциален риск от загуба на слуха поради доброволно излагане на развлекателен шум, сега наричан “опасни практики на слушане”. СЗО изчислява, че повече от 430 милиона души по света страдат от инвалидизираща загуба на слуха и че разпространението є може почти да се удвои, ако предотвратяването на загубата на слуха не е приоритет, посочва в коментар към публикацията френския всекидневник “Фигаро”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии