На 20 март 2019 да почерпят

Страшни предсказания, в които никой не повярва, но те се сбъднаха

Колосален провал за червения отбор в „Хелс Китчън“

Черна гора вдига Футболист №1

Рамуш Харадинай: Въобще не ни интересува Сърбия и какво се случва там

Пътнически самолет се запали на летището в Техеран (ВИДЕО)

Кристалина Георгиева: Пропътувах много дълъг път до Световната банка

Правило от 1604 г. препъва Брекзит Удължаване на срока изглежда най-вероятно

Руският военен министър се срещна с Асад в Сирия

Български отбор спечели Световното първенство за геймъри

Назърбаев се оттегли след 29 години на власт Изненадващо президентът на Казахстан обяви оставката си

„Ла Скала“ връща €3 млн. на Рияд

Ученички танцуват кючек в час, учителка им ръкопляска

Ремонтират с близо 7 млн. лв. ключово трамвайно трасе 1.6 км нов релсов път по улица “Каменоделска” в София

Благоевград с нови спирки и автобуси

Над 100 000 българи годишно се нуждаят от лечение на трудно зарастващи рани

Снимка: Николай Спасов

В България не се води точна статистика на хората, страдащи от проблема „атонични рани“. По данни за лекували се пациенти с трудно зарастващи рани се съди, че те са около 100 000 годишно, но според специалистите общият брой на засегнатите е може би 3 пъти по-голям и гони 300 000 души. В същото време лечебните заведения, в които се извършва регулярно проследяване, профилактика и лечение на това усложнение, са сравнително малко, твърди д-р Таньо Славчев, който работи в един от центровете у нас, където пациентите с трудно лечими рани получават терапия  болнични условия и то напълно безплатно, тъй като клиниката има сключен договор с НЗОК.

Терапевтичният курс включва триетапно лечение – медикаментозно разширение на съдовете за подобряване на кръвооросяването, малки хирургични интервенции за отстраняване на възникнали рани и некроза преди задълбочаването им при нужда и антибиотично лечение за премахване на микробната флора. Целта е некротичният процес да се овладее в етап, когато все още е обратим. Поради високата си податливост на инфекции при липса на адекватно и навременно лечение трудно зарастващите рани могат да доведат дори до ампутация на засегнатия крайник. Атоничните рани възникват спонтанно и обичайно са резултат от друго заболяване. Като  „трудно зарастващи“ се определят нараняванията, които не заздравяват за период от 4 до 6 седмици. Сред най-честите причини за това са диабетът, венозната и артериалната недостатъчност.

Според проучванията около 15% от пациентите със захарен диабет у нас развиват синдрома на „диабетното стъпало“. Основна предпоставка за възникване на трудно зарастващите рани е причиненото от диабета свиване на кръвоносните съдове и увреждане на периферните нерви. Първите симптоми на това усложнение са намаляване на потната секреция, намаляване и изчезване на усещането за болка и топлина. Раните най-често се развиват на ходилото, увеличават бързо обема си и са силно податливи на инфекции, което налага своевременната намеса на опитен хирург.

Процесът на заздравяване на раната се състои от 4 фази, които са силно интегрирани и взаимозависими: хемостаза, възпаление, пролиферация и възстановяване на тъканите. Има много фактори, които могат да засегнат някоя от фазите на този процес, и така да попречат на правилното му протичане. Една от най-честите причини за усложнения на тези рани в световен мащаб са отложеното, непълно или неправилно лечение. По данни от международни изследвания проблемът „трудно зарастващи рани“ засяга годишно до 6 млн. души в САЩ, като около 85% от тях са възрастни хора над 65 години. Цената на този проблем в здравни и социални разходи и пропуснати ползи в Щатите са близо 3 млрд. долара годишно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.