Над 100 000 българи годишно се нуждаят от лечение на трудно зарастващи рани

Снимка: Николай Спасов

В България не се води точна статистика на хората, страдащи от проблема "атонични рани". По данни за лекували се пациенти с трудно зарастващи рани се съди, че те са около 100 000 годишно, но според специалистите общият брой на засегнатите е може би 3 пъти по-голям и гони 300 000 души. В същото време лечебните заведения, в които се извършва регулярно проследяване, профилактика и лечение на това усложнение, са сравнително малко, твърди д-р Таньо Славчев, който работи в един от центровете у нас, където пациентите с трудно лечими рани получават терапия  болнични условия и то напълно безплатно, тъй като клиниката има сключен договор с НЗОК.

Терапевтичният курс включва триетапно лечение - медикаментозно разширение на съдовете за подобряване на кръвооросяването, малки хирургични интервенции за отстраняване на възникнали рани и некроза преди задълбочаването им при нужда и антибиотично лечение за премахване на микробната флора. Целта е некротичният процес да се овладее в етап, когато все още е обратим. Поради високата си податливост на инфекции при липса на адекватно и навременно лечение трудно зарастващите рани могат да доведат дори до ампутация на засегнатия крайник. Атоничните рани възникват спонтанно и обичайно са резултат от друго заболяване. Като  "трудно зарастващи" се определят нараняванията, които не заздравяват за период от 4 до 6 седмици. Сред най-честите причини за това са диабетът, венозната и артериалната недостатъчност.

Според проучванията около 15% от пациентите със захарен диабет у нас развиват синдрома на "диабетното стъпало". Основна предпоставка за възникване на трудно зарастващите рани е причиненото от диабета свиване на кръвоносните съдове и увреждане на периферните нерви. Първите симптоми на това усложнение са намаляване на потната секреция, намаляване и изчезване на усещането за болка и топлина. Раните най-често се развиват на ходилото, увеличават бързо обема си и са силно податливи на инфекции, което налага своевременната намеса на опитен хирург.

Процесът на заздравяване на раната се състои от 4 фази, които са силно интегрирани и взаимозависими: хемостаза, възпаление, пролиферация и възстановяване на тъканите. Има много фактори, които могат да засегнат някоя от фазите на този процес, и така да попречат на правилното му протичане. Една от най-честите причини за усложнения на тези рани в световен мащаб са отложеното, непълно или неправилно лечение. По данни от международни изследвания проблемът "трудно зарастващи рани" засяга годишно до 6 млн. души в САЩ, като около 85% от тях са възрастни хора над 65 години. Цената на този проблем в здравни и социални разходи и пропуснати ползи в Щатите са близо 3 млрд. долара годишно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве