на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Над 100 000 българи годишно се нуждаят от лечение на трудно зарастващи рани

Снимка: Николай Спасов

В България не се води точна статистика на хората, страдащи от проблема “атонични рани”. По данни за лекували се пациенти с трудно зарастващи рани се съди, че те са около 100 000 годишно, но според специалистите общият брой на засегнатите е може би 3 пъти по-голям и гони 300 000 души. В същото време лечебните заведения, в които се извършва регулярно проследяване, профилактика и лечение на това усложнение, са сравнително малко, твърди д-р Таньо Славчев, който работи в един от центровете у нас, където пациентите с трудно лечими рани получават терапия  болнични условия и то напълно безплатно, тъй като клиниката има сключен договор с НЗОК.

Терапевтичният курс включва триетапно лечение – медикаментозно разширение на съдовете за подобряване на кръвооросяването, малки хирургични интервенции за отстраняване на възникнали рани и некроза преди задълбочаването им при нужда и антибиотично лечение за премахване на микробната флора. Целта е некротичният процес да се овладее в етап, когато все още е обратим. Поради високата си податливост на инфекции при липса на адекватно и навременно лечение трудно зарастващите рани могат да доведат дори до ампутация на засегнатия крайник. Атоничните рани възникват спонтанно и обичайно са резултат от друго заболяване. Като  “трудно зарастващи” се определят нараняванията, които не заздравяват за период от 4 до 6 седмици. Сред най-честите причини за това са диабетът, венозната и артериалната недостатъчност.

Според проучванията около 15% от пациентите със захарен диабет у нас развиват синдрома на “диабетното стъпало”. Основна предпоставка за възникване на трудно зарастващите рани е причиненото от диабета свиване на кръвоносните съдове и увреждане на периферните нерви. Първите симптоми на това усложнение са намаляване на потната секреция, намаляване и изчезване на усещането за болка и топлина. Раните най-често се развиват на ходилото, увеличават бързо обема си и са силно податливи на инфекции, което налага своевременната намеса на опитен хирург.

Процесът на заздравяване на раната се състои от 4 фази, които са силно интегрирани и взаимозависими: хемостаза, възпаление, пролиферация и възстановяване на тъканите. Има много фактори, които могат да засегнат някоя от фазите на този процес, и така да попречат на правилното му протичане. Една от най-честите причини за усложнения на тези рани в световен мащаб са отложеното, непълно или неправилно лечение. По данни от международни изследвания проблемът “трудно зарастващи рани” засяга годишно до 6 млн. души в САЩ, като около 85% от тях са възрастни хора над 65 години. Цената на този проблем в здравни и социални разходи и пропуснати ползи в Щатите са близо 3 млрд. долара годишно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.