Над 1,5 т. вредни емисии са спестени с първите 100 филтри за комини

Устройството улавя между 70 и 93 процента от вредните емисии, сред които най-опасни са фините прахови частици. Снимка: Пламен Стоименов

Това обяви заместник-кметът на София по екологията Йоана Христова след проверка в "Красна поляна"

Само за последния месец са монтирани 84 електростатични филтъра за фини прахови частици на комини на домакинства и монтираните филтри по инициативата на Столичната община вече са над 100.

Това съобщи заместник-кметът на София по направление „Зелена система, екология и земеползване” Йоана Христова по време на проверка на монтирани филтри в район “Красна поляна”. Проверката показа как след монтирането на филтър от комина на домакинството, отопляващо се с пелети, вече не излиза черен дим.

"Започнахме първо с дарения, след това в рамките на проекта „Еъртинкс“ бяха монтирани още 25. В рамките на монтираните сега 84 филтри вече имаме спестяване от над 1,5 т. вредни емисии във въздуха“, обяви Христова.

“До края на 2021 година предстои филтрите да станат 1000. А след това имаме допълнителна възможност за още 1000 до края на 2023 г.”, допълни зам.-кметицата.

Общината плаща изцяло стойността на филтъра, която е 3948 лв. с ДДС, с включена доставка и монтаж и съответните ремонтни дейности.

Управителят на фирмата, която изпълнява монтирането на филтрите – Даниел Дамянович посочи, че разходът на едно домакинство, което използва такъв филтър, е 30 вата - колкото консумира една крушка или около 7 лв. на месец допълнително за ток.

„Филтърът функционира на електростатичен принцип. В коминното тяло се поставя един електростатичен електрод, който прави електростатика и по този начин наелектризира финните прахови частици, с размери 10 микрона и по-малки, и ги залепва към външната страна на коминното тяло. След като спре своята работа, една много голяма част отиват за повторно изгаряне, а другата отива в сервизната кутия на печката“, обясни Дамянович принципа на работа на филтъра, и добави, че поддръжката му не изисква специална грижа и животът му е над 10 години.

„Цената на филтъра може да се провери в Централна и Западна Европа. Той се прилага в Полша, Швейцария и Германия на всички горивни инсталации, които са над 20 киловата, в това число и на пелетните. В Германия референтната му стойност е 3300 евро, което е значително по-скъпо от филтъра, който изработваме в България и монтираме в София“, обясни Дамянович.

Той добави още, че има и разработена интерактивна карта, която е качена в сайта на Столичната община и на нея може да се видят къде са монтирани такива филтри.

Коментари

Задължително поле