Над 1900 евро на кв. м за тухлено жилище в София

Цените на жилищата освен от района, в който се намират, зависят и от типа строителство.

 

Има дефицит на качествени имоти на добра локация

Тенденцията за вдигане на лихвите не влияе на желанието за придобиване на дом

Най-много сделки с двустайни

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а средната им цена в София достигна 1926 евро на квадрат, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените на жилищата освен от района, в който се намират, зависят и от типа строителство.
На второ място по цени след тухлените жилища са апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж (ЕПК). В София средната цена на тези апартаменти доближава 1900 евро за кв. м. Цените на панелките са около 1534 евро на квадрат. В тези данни влизат всички реализирани сделки, а не само новото строителство. В рамките на една година ръстът на цените на имотите в столицата в някои квартали е между 20 и над 30 на сто в зависимост от типа строителство.

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища. Те представляват 62% от сключените сделки. На второ място са панелките. Апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж, имат значително по-малък дял от реализираните сделки, а сред причините за това е ограниченото предлагане на пазара. По типа на имота - най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. 38 на сто от реализираните сделки са с двустайни жилища, а 25 на сто - с тристайни.

Все повече купувачи избират имоти, които са напълно завършени и дори обзаведени, казват брокери. Това вдига средната цена на квадратен метър на реализираните сделки. Плюсът за купувачите е, че виждат крайната цена на апартамента. Ако купят жилище, в което тепърва трябва да правят довършителни работи, няма как да знаят какви ще бъдат допълнителните разходи преди да се нанесат в новия си дом. Освен това при покупката на напълно завършен имот не губят време за ремонти. Инвеститорите също предпочитат да продават завършени жилища, защото получават за тях по-висока цена.

Тенденцията за повишаване на лихвените проценти не се е отразила на желанието на купувачите да придобият нов дом. Но заради повишените разходи за издръжка на живота купувачите правят по-прецизни сметки дали имат достатъчно високи доходи, с които да изплащат ипотечен кредит. В резултат пазарът на имоти се движи предимно от хора с високи доходи. Те са готови да платят висока цена за жилище, което отговаря на всичките им изисквания. Затова на пазара има дефицит на качествени имоти на добра локация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти