Над 20 пациенти изследвани с най-новия томограф в Търновско

Над 20 пациенти от цялата Великотърновска област вече са изследвани с новия компютърен томограф в Отделението по образна диагностика в болницата в Горна Оряховица. Апаратът заработи с пациенти, веднага щом бе сключен договор за дейността с РЗОК след получаване на лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.go-3

След монтажа му в отделението през пролетта целият екип бе обучен от специалисти на фирмата доставчик.

„Вече сме извършили изследвания на бял дроб, мозък, корем, гръден кош, като нуждаещите се пациенти могат да бъдат диагностицирани и с направления по здравна каса, издадени от лекуващите им лекари“, информира д-р Галя Дачева, началник на отделението.

„Тази модерна технология е достъпна за всички, не само за приетите в отделенията на горнооряховската болница“, уточни д-р Дачева.

Новата система е високотехнологичен, мощен, компактен апарат от най- ново поколение и облекчава значително работата на медиците от всички отделения при диагностиката на различни заболявания. Той е 16 -срезов и подходящ за всички стандартни и специфични процедури. Скенерът на томографа е много мощен и бърз. След обработка се получават високоинформативни образи в три равнини, както и допълнителни 3 D реконструкции.

Компютърния томограф е най- модерният в областта и болницата има сключен договор с РЗОК за извършване на тези високоспециализирани изследвания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България