Над 30 загинали при блъсканица по време на мюсюлмански празник

Снимка: Архив

Най-малко 31 души загинаха във вторник в иракския град Карбала в резултат на блъсканица по време на мюсюлмански празник. Това съобщи телевизионният канал Al Arabiya, като се очаква броят на жертвите да достигне до 100, предава TACC.

Според първоначалната информация, част от пешеходния преход се е срутила, при което голям брой хора се започнали да бягат едновременно. В момента Министерството на здравеопазването на страната потвърждава смъртта на 16 души.

Иракските шиити празнуват празника Ашур - денят на възпоменание на мъчениците. На тази дата, считана от шиитите за един от основните религиозни празници, мюсюлманите си припомнят битката при Карбала през 680 г., когато е убит имам Хюсеин, брат му Абас и 70 техни съратници.

Траурните церемонии в памет на тяхното мъченичество се провеждат през първите 10 дни от месеца Мохарам в ислямския лунен календар. По това време по улиците се организират шествия, по време на които участниците в се бичуват с вериги и кинжали, удрят се в гърдите с юмруци, като по този начин възпроизвеждат сцените на борбата и смъртта на имам Хюсеин и неговите съратници.

Коментари

Задължително поле