Над 856 хиляди британци без работа или с намалени доходи през април

Молбите за обезщетения за безработица във Великобритания отбелязаха рекорден в историята месечен ръст през април от над 856 хиляди, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Тези данни само подчертават мащаба на щетите, причинени от коронавирусната пандемия върху икономиката на Обединеното кралство в следствие на въведените карантинни мерки и затваряне на бизнеса въпреки предприетите от правителството и централната банка експанзивни стимулиращи мерки за подкрепа, предназначени да ограничат този удар.

Според ONS броят на подадените искове за обезщетения за безработица е скочил през април с 856 500 достигайки 2,097 милиона спрямо 1,2 милиона месеца по-рано, като това увеличение с около 70% е най-голямото, откакто съществува тази статистика от 1971 година насам. Самият брой на молбите за обезщетения за безработица е най-високият от 1996 година.

От британската статистика предупредиха, че самите данни може би не отразяват коректно промените в заетостта, тъй като правителството стартира системи за обезщетения за някои работещи хора, чиито доходи спаднаха заради коронавируса.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа