Наемат чужденци за целия летен сезон на морето

На морето по-лесно ще може да наемат чужденци за сезонни работници.

Удължават срока на работа до 180 дни

Сега ограничението е 90 дни

Сезонни работници от страни извън ЕС ще може да бъдат наемани за срок до 180 дни от годината. Това предвиждат промени в Закона за чужденците в Република България, които са внесени от Министерски съвет в парламента.

В момента сезонни работници от чужбина могат да бъдат наемани за срок до 90 дни. Но сезонът на морето е по-дълъг, което затруднява хотели и ресторанти с намирането на персонал. С промените първоначално сезонни работници ще може да бъдат наемани за 90 дни. Но след това трудовият договор на чужденеца може да бъде удължен до 180 дни след разрешение за продължително пребиваване от страна на дирекция “Миграция” към МВР. Преди да се произнесат от дирекция “Миграция” ще искат и становище от Агенцията по заетостта и Държавна агенция “Национална сигурност”.

Необходимите документи за удължаване на трудовия договор на чужденец от 90 дни на до 180 дни са същите, като при искане за продължително пребиваване в страната. Удобството е, че с промените чужденецът вече може да е в България, и ако работодателят е доволен от него, може да поиска да удължи трудовия му договор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм