Мениджърът Боб Аръм: Обясняват на горкия българин какво е сексуален тормоз

Бракониер заряза лодката си и избяга

Робот вдига „на крака” хора в инвалидна количка Уникално българско изобретение дава нова надежда

Организират първата по рода си лятна строителна академия в Габрово Тя ще събере 64 ученика от най-престижните гимназии от 15 града в България

Увеличават се болните от варицела във Варна

Фюри „стана американец“, за да пребие Том Шварц

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Министър Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

Журналистът Анна Заркова за злоупотребите с право: Криминални типове водят стотици дела срещу магистрати

Пак златна награда за Стоичков

Моторист загина след удар с кола във Враца

Пламен Марков, двукратният победител в анкетата за треньор №1 на годината на „Труд“: Вече трудно ще говорим за класирания

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, отчетоха ръст на гласовете Националният съвет трябва да изготви предизборна платформа за местните избори до 31 юли 2019 г.

Президентът: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Язовир в Стражишко преля за втори път за една седмица

Наемите в Пловдив са близки до софийските Цените на новото строителство в града под тепетата нараснаха с 9%

Апартамент ново строителство в Пловдив може да се купи за 800-1000 евро за кв.м.

Търсенето на жилища ще се увеличава заради миграцията

Панелките се търгуват между 660 и 750 евро за кв.м

Пловдив е сред най-активните пазари на имоти по обем на сделките и издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. В града вече се наблюдава тенденция, която в София е факт от доста време – цените на новото строителство бързо нарастват. В рамките на година повишението е с 9%, коментираха брокери на имоти.

Градът продължава да се развива като активна икономическа зона, благодарение на стратегическата си локация. Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата също допринесе покупко-продажбите на жилища да станат по-динамични. Брокери прогнозират, че цените през 2019 г. ще продължат да растат, а търсенето ще изпреварва предлагането.

Пловдив все повече се утвърждава като предпочитана дестинация за инвестиционни покупки. Инвестиционните сделки вече представляват 24% от всички покупки на имоти, при 16% през 2017 г.

В момента апартамент ново строителство в града може да се купи в рамките на 800-1000 евро за кв.м, докато панелните жилища струват средно 660-750 евро за кв.м. Но дори да отчитат бърз ръст, цените на имотите в Пловдив все още са с около 30-40% по-ниски от тези в София. Докато при апартаментите под наем, нивата могат да стигнат дори тези в столицата. Това прави доходността от отдаване под наем в Пловдив по-висока от тази в София.

Продължава тенденцията делът на ипотеките при сделките с имоти в Пловдив да е двойно по-малък спрямо столицата. Причината се корени основно в мотивите на купувачите и миграцията в района. Купувачите често продават по-големи жилища или дори къщи в по-малките населените места около града, за да се нанесат в по-добре развитата в икономическо отношение зона, където търсят по-малко по площ жилище, коментират брокери. Според тях, пазарът през 2019 г. ще бъде активен, качествените имоти ще се продават бързо, а пазарът на наеми ще увеличи значително динамиката си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.