Наемите в Пловдив са близки до софийските

Апартамент ново строителство в Пловдив може да се купи за 800-1000 евро за кв.м.

Цените на новото строителство в града под тепетата нараснаха с 9%

Търсенето на жилища ще се увеличава заради миграцията

Панелките се търгуват между 660 и 750 евро за кв.м

Пловдив е сред най-активните пазари на имоти по обем на сделките и издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. В града вече се наблюдава тенденция, която в София е факт от доста време - цените на новото строителство бързо нарастват. В рамките на година повишението е с 9%, коментираха брокери на имоти.

Градът продължава да се развива като активна икономическа зона, благодарение на стратегическата си локация. Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата също допринесе покупко-продажбите на жилища да станат по-динамични. Брокери прогнозират, че цените през 2019 г. ще продължат да растат, а търсенето ще изпреварва предлагането.

Пловдив все повече се утвърждава като предпочитана дестинация за инвестиционни покупки. Инвестиционните сделки вече представляват 24% от всички покупки на имоти, при 16% през 2017 г.

В момента апартамент ново строителство в града може да се купи в рамките на 800-1000 евро за кв.м, докато панелните жилища струват средно 660-750 евро за кв.м. Но дори да отчитат бърз ръст, цените на имотите в Пловдив все още са с около 30-40% по-ниски от тези в София. Докато при апартаментите под наем, нивата могат да стигнат дори тези в столицата. Това прави доходността от отдаване под наем в Пловдив по-висока от тази в София.

Продължава тенденцията делът на ипотеките при сделките с имоти в Пловдив да е двойно по-малък спрямо столицата. Причината се корени основно в мотивите на купувачите и миграцията в района. Купувачите често продават по-големи жилища или дори къщи в по-малките населените места около града, за да се нанесат в по-добре развитата в икономическо отношение зона, където търсят по-малко по площ жилище, коментират брокери. Според тях, пазарът през 2019 г. ще бъде активен, качествените имоти ще се продават бързо, а пазарът на наеми ще увеличи значително динамиката си.

Коментари

Задължително поле