Наемът в столичните молове стигна 38 евро/кв.м.

аемът в столичните молове стигна 38 евро за квадратен метър за първокласни локации, отчита доклад на компанията Colliers International за полугодието на 2017 година.

Първокласните локации в търговските центрове в страната поскъпват, като най-голям ръст на цените има в София, където за година сумите са се вдигнали с 3 евро за квадратeн метър. В Пловдив и Варна наемите са поскъпнали с 1 евро за квадратен метър, като в града под тепетата са стигнали 26 евро/кв.м, а в морската столица 27 евро/кв.м. В Бургас стойностите растат до 25 евро за квадратен метър. Най-ниски са наемите в търговските центрове в Русе и Стара Загора съответно 18 и 19 евро/кв.м.

Предлагането на търговски площи в моловете се балансира с търсенето, като запазва стойности от 791,760 кв.м. за страната и 406,660 кв.м. за София.

Докладът отбелязва, че супермаркетите са открили най-много нови магазини в столичните моловете през първите шест месеца на 2017 г. На водеща позиция след хранителните магазини са търговците на дрехи, които заемат 23% от целия обем на търговските центрове, след тях с 14% са магазините за техника.

Според компанията развитието и модернизирането на търговските паркове в страната балансира нивото на наемите между 7-10 евро/кв.м. При главните търговски улици в София докладът отчита спад на наемателите на „Витошка“ с 2% и голям брой свободни търговски площи на ул „Граф Игнатиев“, заради строителството на метрото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти