Наемът на стая в Лондон надхвърли 1000 паунда

В Лондон за най-младите е все по-трудно да намерят място за живеене в рамките на бюджета, който могат да си позволят.

Търсенето е в пъти по-голямо от наличните обяви

Предлагат краткосрочно настаняване

Наемът на стая в Лондон надхвърли 1000 паунда на месец в резултат на дефицит на жилища под наем, пише агенция Блумбърг. Данни на сайта SpareRoom, който свързва хора, търсещи съквартиранти, показва, че средният наем на единична стая в британската столица е нараснал с 15% за година. Наемите в Лондон са с около 28% по-високи от средното ниво за Великобритания, което е близо 800 паунда за стая на месец.

Високите лихви по ипотечните кредити и растящите цени на жилищата от началото на пандемията направиха по-нерентабилно отдаването на имоти под наем, и много собственици решават да продадат имота си. Това ограничава предлагането на апартаменти под наем. Същевременно високите цени на жилищата затрудняват много купувачи да придобият своя първи дом и ги принуждават да живеят под наем. Така търсенето на жилища под наем расте на фона на ограничено предлагане.

„Парите, които хората печелят, като отдават жилището си под наем, не са същите като преди десет или петнайсет години и хората се опитват да компенсират това“, казва Мат Хътчинсън, директор на SpareRoom. Заради повишените разходи някои собственици на имоти вдигат наемите. Други започват да предлагат имотите в платформи за краткосрочно настаняване, за да повишат получаваните от жилищата доходи. В резултат за най-младите е все по-трудно да намерят място за живеене в рамките на бюджета, който могат да си позволят.

Кризата на наемния пазар в Лондон ограничава възможностите на компаниите да наемат служители в столицата. SpareRoom съобщава, че хората, търсещи стаи в Лондон, далеч надхвърлят предлагането. За всяка налична стая, за която е пусната обява за даване под наем, има над 5 души, които активно търсят жилище.

Подобна е и ситуацията и в Ню Йорк, където средният наем на стая е 1470 долара, а търсенето е в път по-голямо от предлагането. В Париж съотношението между търсене и предлагане е по-балансирано.

Купувачите на първо жилище в Лондон понасят най-тежкия удар от високите цени на имотите. Вноските по жилищните заеми вече са над 40% от средните доходи на хората. Това затруднява младите хора да купят собствен дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти