Най-добрите начини да преборим махмурлука

Колкото по-тъмен алкохол консумирате, толкова по-силно ще е главоболието на следващия ден

Хапнете нещо мазно преди да посегнете към чашката

На празника на виното и любовта вероятно много от нас са прекалили с чашките и се сблъскват с обичайните признаци на махмурлука - пулсиращата глава, сухотата в устата, умора и намалена концентрация. Уикендът обаче е далеч и всички, които са имали тежка вечер, а им се налага да са в офиса, може да потърсят спасение в някои от най-популярните методи за справяне с последиците от препиването.

Според специалистите, колкото по-тъмен е алкохолът, толкова повече конгенер (вещество, което се произвежда по време на ферментацията) съдържа, което причинява главоболие и симптоми на махмурлук.

Това означава, че червеното вино и уискито може да взривят главата ви повече от джина и водката.

Важно е да не пием на празен стомах, защото храната забавя скоростта, с която алкохолът навлиза в организма. Ако приемете мазнини преди пиенето на алкохол, след като попаднат в дванадесетопръстника мазнините забавят изпразването на стомаха и така питието няма да бъде освободено толкова лесно от стомаха.Това означава, че ще се напием по-бавно и вероятно ще имаме по-лек махмурлук. Някои култури пият зехтин преди да започнат да пият алкохол. Същото важи и за картофеното пюре: според някои, ако се хапнат две лъжици картофено пюре преди пиене, няма махмурлук.

 

Наблегнете на течностите

Топла вода с лимон на гладно гони токсините

Прекаляването с алкохол е своеобразна токсикация на организма. Затова е добре да направим бързо пречистване, включващо повечко течности. Те могат да бъдат супи, сокове, чай или чиста вода. Кафето също дава добри резултати, но не повече от една чаша. Сред другите изпитани методи е айрянът със сол. Най-полезен е методът с вода на гладно. Ако сложите в нея мед и лимон, бързо ще усетите ефекта. След това може да пиете още чиста вода – със стайна температура.

 

Специалистите съветват:

Наспете се добре

20-2Хората, които са прекалили с чашките, не спят добре. Алкохолът може да ви накара да заспите по-бързо, но с продължението на вечерта може да наруши съня ви и да ви държи будни. Въпреки че липсата на сън не може да доведе до махмурлук, то със сигурност пък ще направи състоянието на следващия ден доста по-тежко. Затова си легнете рано и си осигурете тишина.

Клин клин избива?

20-3Въпреки че мисълта за коктейл “Блъди Мери” може да ви се струва доста привлекателна на сутринта, сполед специалистите “Върджин Мери” е по-добрият избор. Алкохолът ще намали временно симптомите, но ще ви навреди в дългосрочен план. Ако консумирате алкохол, за да излекувате махмурлук, най-вероятно ще имате още по-ужасен махмурлук на следващия ден.

Внимавайте с кафето

20-4Ако обикновено започвате деня си с чаша кафе, пропускането на “дозата” може или да  помогне, или да влоши положението ви с махмурлука. Кофеинът обаче свива кръвоносните съдове и увеличава кръвното налягане. И двете могат да влошат състоянието ви. Ако пиете кафе всеки ден, направете си една малка доза и вижте как ще се почувствате след 30 минути до час.

Овесени ядки за закуска

20-5Въпреки че много хора посягат към мазните храни овесените ядки са подходяща закуска след прекаляване с алкохолните питиета, тъй като съдържат много хранителни вещества, помагащи за неутрализиране на киселинността в организма. Освен това, овесът е сложен въглехидрат, който изгаря бавно в тялото, така че нивото на кръвната захар ще останат стабилни.

Хапвайте сушени плодове

20-6Усилената диуреза, настъпваща обикновено при употребата на алкохол, води до загуба на голямо количество калий. Бананите са изключително богати и могат да запълнят липсите. Ако се чувствате зле и ви се струва непосилно да изядете цял банан, може да опитате смути. Сушените плодове като цяло са източник на калий, като сушените кайсии са абсолютният шампион.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл