Най-малко десет ранени при нападение срещу мигранти на гръцки остров

Властите на гръцкия остров Лесбос съобщиха, че най-малко десет души са били хоспитализирани, а над сто са били задържани след насилствен протест срещу мигранти, които лагеруват край главното пристанище на острова от пет дни, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията разчисти площада на главното пристанище Митилини рано тази сутрин след сблъсъци през цялата нощ. Местни протестиращи хвърляха бомбички по мигрантите и подпалиха кофи за боклук. Държавната телевизия, позовавайки се на служители в болницата, съобщи, че повечето от ранените са мигранти и нито един от случаите не е сериозен.

Протестът на търсещите убежище започна след като Върховният съд постанови миналата седмица, че мигрантите, пристигащи на гръцките острови от Турция, може да пътуват до континенталната част на Гърция докато се обработват молбите им за убежище.

Решението няма ретроактивен ефект, което означава, че на мигрантите, които вече са пристигнали, няма да им бъде позволено да напуснат.

Преди сблъсъците кметът на острова Спирос Галинос поднови обещанието си към правителството да намали голямото ниво на пренаселеност в лагерите на остров Лесбос и други острови. "Има 10 хиляди търсещи убежище, а нашата община има население 27 000 души. Нашият остров отново е като заложник", написа кметът в писмо до гръцките министри на миграционната политика и обществения ред.

Лесбос не може да търпи това повече, каза той.

Управляващата лява Сириза заяви, че крайнодесни бандити стоят зад нападенията тази нощ.

Това бе добре организирана акция, с убийствени намерения, от специфични крайнодесни криминални елементи и хулигани, която нямат нищо общо с острова и неговите традиции, се казва в партийна декларация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа