Най-малко осем души са били убити във Венецуела при протести срещу изборите за Учредително събрание

Снимка: Архив

Най-малко осем души бяха убити вчера във Венецуела при протести срещу изборите за Учредително събрание, свикани по настояване на президента Николас Мадуро. Според данни на опозицията загиналите дори са най-малко 15.

Властите и опозицията изнесоха и много различни данни за избирателната активност.

В съответствие с досегашната конституция, за да бъде свикано Учредително събрание е необходимо да са гласували 15% от имащите право на глас.

Според данните на властите избирателната активност е била 41,53%. Този процент беше оповестен от председателя на Националния избирателен съвет на Венецуела Тибисай Лусена, информира БТВ.

Това означава, че са гласували 8 089 320 души от 19,4 млн. регистрирани гласоподаватели.

Опозицията обаче оспорва данните. Според нея вчера са гласували под 15% от имащите право на глас. Това означава, че гласа си са дали между 2 и 3 млн. души.

Независимо изследване пък посочва, че гласувалите са били 3,6 млн. души, предаде Асошиейтед прес.

Опозицията отправи призив за протести днес и в сряда срещу избраното вчера Учредително събрание.

„Ние не признаваме този фалшифициран процес, за нас той не съществува”, заяви опозиционният водач Енрике Каприлес.

Той призова за шествие днес срещу „клането” и „изборната измама” и за протест в Каракас в сряда, когато трябва да заработи учредителното събрание.

Президентът Николас Мадуро пък изпадна в неловка ситуация, след като при опит да гласува вчера изборната му карта не бе разпозната от електронния четец, предаде ДПА.

В социалните медии бе разпространено видео, на което се вижда как президентът слага картата си в четеца и на него се изписва: „Такъв човек не съществува или картата е невалидна”.

Телевизията предаваше на живо как гласува президентът, но камерите бързо бяха изключени, щом се разбра за техническата грешка, добавя ДПА.

Мадуро след това отиде да гласува в работническо предградие в източен Каракас заедно със съпругата си Силия Флорес.

Коментари

Задължително поле