„Юнайтед“ с нов капитан за дербито на „Анфийлд“

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 18 януари 2020

На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

Най-много големи къщи вдигат във Варна Област Бургас е лидер по нови домове, които излизат на пазара

Най-голям е делът на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации (16,5%).

Най-масова е стоманобетонната конструкция

Област Бургас е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

Най-много големи еднофамилни къщи и апартаменти с 5 и повече стаи са изградени край Варна, сочат данните на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2019 г. За периода в област Варна са въведени в експлоатация 57 жилища с 5 и повече стаи. На второ и трето място с много близък резултат се нареждат областите Бургас и София, където на пазара са излезли съответно 31 и 30 такива големи къщи и апартаменти. В самата София-столица обаче са въведени в експлоатация още 26 жилища с 5 и повече стаи. Ако се погледнат общо данните за София-област и София-град, се оказва, че новопостроените големи жилища са почти колкото във област Варна.

На пето място по строителство на големи къщи и апартаменти е Благоевград, където за едно тримесечие са въведени в експлоатация 24 такива жилища. Област Пловдив остава чак на шесто място със 17 нови големи къщи и апартаменти.

Като цяло най-много нови жилища излизат на пазара край морето. А лидер е област Бургас със 764 въведени в експлоатация нови жилища през тримесечието. На второ място е област Варна, където новите апартаменти и къщи са 603. На трето място в класацията се нарежда София-столица с 318 нови домове. На четвърто и пето място са областите Пловдив и Кърджали, съответно с 217 и 171 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. София-област остава на шесто място със 102 нови жилища. Оказва се, че край София строят доста къщи, но значително по-голяма активност в този сегмент от пазара има край морето.

Сериозна строителна дейност се развива и в област Русе, където новите жилища са 74, както и в Благоевград и Хасково, където въведените в експлоатация къщи и апартаменти са по 73. Любопитно е обаче, че докато област Благоевград е на четвърто място в страната по нови големи жилища, в Русе и Хасково възможностите на хората явно са по-малки, защото такива почти няма.
В южната част на страната се строи много повече от северната, показват данните на НСИ.

В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 51, а в Северния централен район – 169. Докато само в Южния централен район новите домове са 486, което е над два пъти повече от двата северни района взети заедно.
Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 1123 като отново стават фаворити на пазара, след като имаше периоди, в които най-много бяха тристайните. Двустайните жилища са 38,8% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 906 и имат дял от 31,3%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 369 и изпреварват едностайните, които са 241.
Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие е 740, а

новопостроените жилища в тях са 2892. На годишна база сградите са с 280 повече, или с 60,9%, а жилищата в тях се увеличават с 948, или с 48,8%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.
От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 76,6%, с тухлена – 20,4%, с друга – 2,4%, а с панелна – 0,6%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации (16,5%). На годишна база се увеличава броят на всички видове новопостроени жилищни сгради.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 281,5 хил. кв.м, или със 71,9% повече в сравнение със същия период на миналата година, а жилищната площ се увеличава с 63,2% и достига 196,1 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище също нараства от 84,2 кв.м на 97,3 кв.м. Най-голяма средна полезна площ на едно ново жилище е регистрирана в областите Силистра – 191,4 кв.м, и Габрово – 190,8 кв. м, а най-малка – в областите Видин – 46 кв.м, и Разград – 71,9 кв. метра.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.